Піч Булер’яна своїми руками
Булер’яна являє собою піч тривалого горіння. Є й інші її назви: буллер, бренеран. Придумали цей опалювальний пристрій в Канаді спочатку для обігріву лісорубів. За основу печі взяли поширену піч-калорифер. Призначення булер’яни – за короткий термін часу обігріти холодне приміщення.
Переваги та недоліки печі
Велика перевага грубки полягає в тому, що паливом для булера служать дрова, які в більшості своїй легкодоступні. Завдяки вбудованій газовій камері піч дійсно швидко нагрівається. А в порівнянні з пічкою-буржуйкою в булер’яні дуже маленький витрата дров. Приблизно в день виходить до трьох завантажень дров, що дуже економно.
Інший плюс булерьян полягає в принципі роботи та обігріву приміщення внутрішнім нагрітим повітрям, що виходить з неї. Це призводить до більшого коефіцієнту корисної дії в порівнянні з печами, нагрівальними житло віддачею тепла з усієї поверхні. До того ж піч володіє компактними розмірами і зручною дверцятами для закладки дров.
Мінуси використання булер’яни полягають в наступному. Часто на сайтах виробників печей тривалого горіння замовчується про те, що для швидкого прогрівання холодного приміщення (тобто для підняття температури, наприклад, з п’яти градусів до двадцяти градусів за Цельсієм) в булерьянах досить швидко витрачається велика кількість палива, і топка може вигоріти за тридцять хвилин при інтенсивному горінні.
Інший недолік полягає в тому, що позаду булерьян необхідно ставити вентилятор, щоб розганяти яке утворюється над нею гаряче повітря. Ще один мінус полягає в обгоранні пилу з самого котла.
548px” >
Піч Булерьян володіє компактними розмірами і зручними дверцятами для закладки дров.
Різновиди конструкцій
Розрізняють такі конструкції опалювальних котлів такого типу: вогонь – батарея, бутакоф, булерьяна Аква.
У перших двох видах забезпечується нагнітання повітря в піч для нагріву і виходу його назовні без використання вентиляторів. Конвекція повітряних мас забезпечується за рахунок різниці температур в точках входу і виходу повітря з труб. Через найменшу стандартну модель печі булерьян проходить до чотирьох кубометрів повітря за хвилину.
Піч Аква з водним контуром, де теплообмінним речовиною є не повітря, а вода, яка циркулює по теплообміннику. Більш витратна порівняно з класичною, так як щоб забезпечити прогрів води в системі потрібно піч постійно тримати в режимі розтоплення, що призводить до великої витрати палива.
Будова печі Булерьян
Конструкція, принцип роботи і головні характеристики
Конструкція булер’яни передбачає наявність:
- теплообмінних труб;
- камери вторинної;
- патрубка димоходу з регулятором;
- подвійний задньої стінки;
- камери первинної;
- зольник;
- піддувало;
- ручки регулятора потужності;
- ручки дверцят;
- завантажувальної дверцята;
- подвійний передньої стінки;
- інжектор.
У будь-якій грубці обов’язково повинні бути отвори для виходу природною тягою продуктів горіння, тому абсолютно всі види печей не герметичні і забезпечені шибером (димовим дроселем). Зверху над шибером розташовується економайзер буллера протяжністю близько двох або трьох метрів, має теплову ізоляцію з азбесту або базальтового картону. Димовий газ якраз і догорає в цьому важливому елементі бренерана.
Крім того, над пічною дверцятами є спеціальний виріз для того, щоб скло віконечка на ній обдувалося струмами повітря, і сажа на ньому не збиралася для гарної видимості процесу всередині.
Принцип роботи булерьян схожий на роботу буржуйки, але має ККД набагато вище. Це пов’язано з тим, що закладені всередину дрова не згорають до кінця відразу, а повільно тліє. При цьому повітряні потоки зсередини бренерана рівномірно поширюються по житлу, охоплюючи велику площу тепловіддачі печі.
547px” >
Опалювальна схема печі Булерьян зробленої своїми руками
Основні характеристики буллера
- герметичність.
- тривалість горіння
Одна булер’яна розрахована на обігрів приміщення площею приблизно від двадцяти квадратних метрів. Для початку розпалювання печі використовується папір і тріски. Потім хвилини через три вже можна застосовувати сухі невеликі дрова, повністю заповнивши внутрішню частину опалювальної системи. Протягом двадцяти хвилин приміщення площею вісімдесят метрів квадратних повинно повністю прогрітися.
Визначаємося з розмірами грубки булер’яни
Розміри грубки мають велике значення. У найкоротшій, маленького розміру булерьяне (з довжиною – 455 мм, шириною – 620 мм, висотою – 555 мм), відповідно і топка маленька, тому дров вміщається не дуже багато.
Звичайно ж, для приміщень площею понад двадцять квадратних метрів, проектуються грубки тривалого горіння з більшими габаритами. Середні розміри булерьян складають: довжина – 835 мм, ширина – 436 мм, висота – 640 мм Велика піч має наступні параметри: 950 мм на 676 мм при висоті 1505 мм
548px” >
Каркас саморобної печі Булерьян
Готуємо інструменти та матеріали для роботи
Для виготовлення котла тривалого горіння обов’язково використовується зварювальний напівавтомат, болгарка та вимірювальні інструменти, Ножиці по металу, трубозгинальний інструмент, малий молоток, а так само потрібна наявність наступного матеріалу:
- У магазині або на металобрухті купити шматок великої труби, що має такі розміри: діаметр-п’ятсот міліметрів, глибина-шістсот пятьдесят міліметрів, товщина стінки – десять міліметрів;
- Металевий лист для задньої стінки діаметром шістсот міліметрів з товщиною не менше десяти міліметрів;
- Камера для сажі у вигляді куточка з розмірами в двісті п’ятдесят міліметрів.
Інструкція по виготовленню
Спочатку готується креслення конструкції опалювальної системи, який зараз можна знайти і вільно завантажити в мережі інтернет.
Алгоритм виготовлення булерьян з використанням доступних методів обробки металу складається з наступних дій:
- Готується основа для майбутньої грубки.
- Зварюється залізна труба для димоходу, при цьому треба враховувати, що розмір мінімального діаметра повітроводу повинен бути не менше шістдесяти міліметрів. Це пов’язано зі співвідношенням теплоємності до в’язкості повітря.
- Для витяжної труби готується кріплення, яке фіксується анкерами до стіни.
- Наварюється на заготовлену широку залізну трубу задня стінка;
- Наварюється камера для сажі у вигляді металевого куточка як на кресленні;
- Робляться два круглих отвори під трубу, для витяжки з основної великої труби в камеру для сажі.
- Створюється регулятор тяги в трубі, призначеної для витяжки. Для цього в ній вирізаються два невеликих отвори, в які вставляють кусок арматури. До нього приварюється залізний клапан у формі півмісяця. Зовні «тіла» булерьян виходить арматурну трубу треба загнути, і зробити з неї форму ручки.
- Решітка для пічного палива всередині зварюється з вісімнадцятої арматури.
- Виготовляється газова камера, для цього збираються дві форсунки допалювання. Верхню частину основної камери необхідно відокремити листом металу від нижньої частини, залишивши спереду відступ в два сантиметри. У цей зазор по краях залізного листа зварює дві форсунки, які будуть служити і ніжками котла.
- Заварюється передня частина основи котла таким же металевим листом, як і задня.
- Зверху, навколо основного корпусу майбутнього буллера, наварюються півколом залізні листи. Вони будуть служити бічними конвекційними гарматами.
- На наступному етапі приварюються дефлектори задньої гармати.
- Заварюється передня несуча рамка майбутньої дверцята.
- З профільної труби прорізаються вікна.
- Дверцята виготовляються з жаростійкої пластини з жаростійким ущільнювачем, щоб двері не вело при безпосередній експлуатації.
- Ручка дверцят приварюється обов’язково по центру.
- В зольний ящик приварюється регулятор поддула. Воно буде регулюватися відкриттям дверцята.
На цьому, в принципі, можна вважати грубку готовою для роботи.
Спрощений варіант створення грубки
Можна створити булерьяну з будь-яких підручних матеріалів, які знайдуться в будинку: широка труба, арматура тощо. Піч з газового балона економічніше ІНШИХ, та й у виготовленні своїми руками більш проста. Багато в чому допомагає навіть сама балонна форма.
А от, якщо в будинку не знайдуться потрібні для виготовлення матеріали, то доведеться їх замовляти і купувати поштучно досить великі гнуті деталі з товстого металу в ремонтних майстернях, а це стане в копієчку, і обійдеться набагато дорожче.
Ручний монтаж і установка буллера
Спочатку вибирається ізольований, не прохідний куточок приміщення, де зводиться піддон близько двохсот міліметрів у висоту. Для цього досить викласти основу зі звичайних червоних цегли, поклавши у висоту дві цегли. Щоб вони не виглядали «голо» і неохайно, можна зверху на них покласти декоративну плитку.
Інші загальні умови
- Відстань від звичайної стіни має бути не менше однієї тисячі міліметрів.
- Якщо стіна покрита вогнестійкою штукатуркою (наприклад, вермикулітової) шаром не менше двадцяти п’яти міліметрів, то буллер можна пересунути до неї на вісім міліметрів.
- У радіусі одного метра від центру дверцята топки повинен бути вогнестійкий настил, у вигляді сталі товщиною півтора міліметра на подушці азбестовим.
- Вихід підставки за контур печі становить триста міліметрів на всі боки.
- Якщо буллер сертифікований пожежною охороною на експлуатацію без підставки, забезпечений штатними незнімними негорючими ніжками і кишенею – вловлювачем перед дверцятами зольника, можна ставити його без підставки прямо на ламінат або мармолеум, виключаючи дощату дерев’яну або фанерну підлогу.
Якщо дрова не прогорають швидко (не менше п’яти годин), а вогонь у печі горить повільно, рівномірно розподіляючи тепло в приміщенні, то значить все в порядку-булер’яна готова до експлуатації. Якщо піч димить – це означає, що немає взагалі або порушена тяга в конструкції опалювального пристрою.
Бліц-поради
- З метою економії краще не купувати готовий димохід для печі, а зварити згідно з кресленнями своїми руками зі звичайної чорної труби довжиною близько п’яти метрів, прикріпити анкерами до стіни і просто утеплити її.
- Щоб температура грубки наростала повільніше, треба злегка прикрити заслонку (регулятор поддула).
- Щоб вогонь в котлі сильно не палав, дрова треба доповідати поступово, а не відразу всю закладку цілком, зменшуючи при цьому кількість кисню всередині, за допомогою регулювання піддула.
- Не можна використовувати вологі дрова, так як вони погано горять і сильно коптять, засмічуючи димар.
- Щоб швидко стерти сажу і кіптява з поверхні вогнетривкого скла віконечка на дверцятах печі, треба просто вмочити ганчірку в розчині з золою, і протерти нею скельце.
- У подальше буде дуже зручно використовувати кочергу з трикутним наконечником для вигрібання сажі з зольного піддону буллера.