Без рубрики

Піч Булер’яна своїми руками

Булер’яна являє собою піч тривалого горіння. Є й інші її назви: буллер, бренеран. Придумали цей опалювальний пристрій в Канаді спочатку для обігріву лісорубів. За основу печі взяли поширену піч-калорифер. Призначення булер’яни – за короткий термін часу обігріти холодне приміщення.

Печь Булерьяна своими руками

Переваги та недоліки печі

Велика перевага грубки полягає в тому, що паливом для булера служать дрова, які в більшості своїй легкодоступні. Завдяки вбудованій газовій камері піч дійсно швидко нагрівається. А в порівнянні з пічкою-буржуйкою в булер’яні дуже маленький витрата дров. Приблизно в день виходить до трьох завантажень дров, що дуже економно.

Інший плюс булерьян полягає в принципі роботи та обігріву приміщення внутрішнім нагрітим повітрям, що виходить з неї. Це призводить до більшого коефіцієнту корисної дії в порівнянні з печами, нагрівальними житло віддачею тепла з усієї поверхні. До того ж піч володіє компактними розмірами і зручною дверцятами для закладки дров.

Можна перерахувати ще деякі очевидні переваги буллера – це і велика опалювальна площа приміщення, і її рівномірне прогрівання, при цьому відсутня кіптява з димом в житловій зоні.

Мінуси використання булер’яни полягають в наступному. Часто на сайтах виробників печей тривалого горіння замовчується про те, що для швидкого прогрівання холодного приміщення (тобто для підняття температури, наприклад, з п’яти градусів до двадцяти градусів за Цельсієм) в булерьянах досить швидко витрачається велика кількість палива, і топка може вигоріти за тридцять хвилин при інтенсивному горінні.

Інший недолік полягає в тому, що позаду булерьян необхідно ставити вентилятор, щоб розганяти яке утворюється над нею гаряче повітря. Ще один мінус полягає в обгоранні пилу з самого котла.

548px” >

Піч Булерьян володіє компактними розмірами і зручними дверцятами для закладки дров.

Різновиди конструкцій

Розрізняють такі конструкції опалювальних котлів такого типу: вогонь – батарея, бутакоф, булерьяна Аква.

У перших двох видах забезпечується нагнітання повітря в піч для нагріву і виходу його назовні без використання вентиляторів. Конвекція повітряних мас забезпечується за рахунок різниці температур в точках входу і виходу повітря з труб. Через найменшу стандартну модель печі булерьян проходить до чотирьох кубометрів повітря за хвилину.

Піч Аква з водним контуром, де теплообмінним речовиною є не повітря, а вода, яка циркулює по теплообміннику. Більш витратна порівняно з класичною, так як щоб забезпечити прогрів води в системі потрібно піч постійно тримати в режимі розтоплення, що призводить до великої витрати палива.

Печь Булерьяна своими руками

Будова печі Булерьян

Конструкція, принцип роботи і головні характеристики

Конструкція булер’яни передбачає наявність:

  1. теплообмінних труб;
  2. камери вторинної;
  3. патрубка димоходу з регулятором;
  4. подвійний задньої стінки;
  5. камери первинної;
  6. зольник;
  7. піддувало;
  8. ручки регулятора потужності;
  9. ручки дверцят;
  10. завантажувальної дверцята;
  11. подвійний передньої стінки;
  12. інжектор.
Вас зацікавить:  Робимо хвіртку з профнастилу на дачу своїми руками

У будь-якій грубці обов’язково повинні бути отвори для виходу природною тягою продуктів горіння, тому абсолютно всі види печей не герметичні і забезпечені шибером (димовим дроселем). Зверху над шибером розташовується економайзер буллера протяжністю близько двох або трьох метрів, має теплову ізоляцію з азбесту або базальтового картону. Димовий газ якраз і догорає в цьому важливому елементі бренерана.

У конструкції печей тривалого горіння обов’язково передбачений зольник, тобто повністю герметичний ящик для відходів горіння. Через спеціальний отвір, наявне над зольником, в камеру згоряння потрапляє повітря, необхідний для горіння.

Крім того, над пічною дверцятами є спеціальний виріз для того, щоб скло віконечка на ній обдувалося струмами повітря, і сажа на ньому не збиралася для гарної видимості процесу всередині.

Принцип роботи булерьян схожий на роботу буржуйки, але має ККД набагато вище. Це пов’язано з тим, що закладені всередину дрова не згорають до кінця відразу, а повільно тліє. При цьому повітряні потоки зсередини бренерана рівномірно поширюються по житлу, охоплюючи велику площу тепловіддачі печі.

547px” >

Опалювальна схема печі Булерьян зробленої своїми руками

Основні характеристики буллера

  1. герметичність.
  2. тривалість горіння
Після першої ж топки всередині піч покривається смолою у вигляді блискучої чорної рідини. Щоб відвести утворюється конденсат з димоходу, в ньому використовується спеціальний конденсатовідвідник.

Одна булер’яна розрахована на обігрів приміщення площею приблизно від двадцяти квадратних метрів. Для початку розпалювання печі використовується папір і тріски. Потім хвилини через три вже можна застосовувати сухі невеликі дрова, повністю заповнивши внутрішню частину опалювальної системи. Протягом двадцяти хвилин приміщення площею вісімдесят метрів квадратних повинно повністю прогрітися.

Визначаємося з розмірами грубки булер’яни

Розміри грубки мають велике значення. У найкоротшій, маленького розміру булерьяне (з довжиною – 455 мм, шириною – 620 мм, висотою – 555 мм), відповідно і топка маленька, тому дров вміщається не дуже багато.

Прогорає паливо в такому мініатюрному котлі від двох до шести годин. Це залежить від породи деревини, якості дров, товщини нарубки. Відповідно, площа опалювального приміщення буде маленькою – це треба враховувати, коли підбирається розмір майбутньої булерьян.

Звичайно ж, для приміщень площею понад двадцять квадратних метрів, проектуються грубки тривалого горіння з більшими габаритами. Середні розміри булерьян складають: довжина – 835 мм, ширина – 436 мм, висота – 640 мм Велика піч має наступні параметри: 950 мм на 676 мм при висоті 1505 мм

548px” >

Каркас саморобної печі Булерьян

Готуємо інструменти та матеріали для роботи

Для виготовлення котла тривалого горіння обов’язково використовується зварювальний напівавтомат, болгарка та вимірювальні інструменти, Ножиці по металу, трубозгинальний інструмент, малий молоток, а так само потрібна наявність наступного матеріалу:

  1. У магазині або на металобрухті купити шматок великої труби, що має такі розміри: діаметр-п’ятсот міліметрів, глибина-шістсот пятьдесят міліметрів, товщина стінки – десять міліметрів;
  2. Металевий лист для задньої стінки діаметром шістсот міліметрів з товщиною не менше десяти міліметрів;
  3. Камера для сажі у вигляді куточка з розмірами в двісті п’ятдесят міліметрів.
Вас зацікавить:  Як зробити демонтаж старої плитки

Інструкція по виготовленню

Спочатку готується креслення конструкції опалювальної системи, який зараз можна знайти і вільно завантажити в мережі інтернет.

Алгоритм виготовлення булерьян з використанням доступних методів обробки металу складається з наступних дій:

  1. Готується основа для майбутньої грубки.
  2. Зварюється залізна труба для димоходу, при цьому треба враховувати, що розмір мінімального діаметра повітроводу повинен бути не менше шістдесяти міліметрів. Це пов’язано зі співвідношенням теплоємності до в’язкості повітря.
  3. Для витяжної труби готується кріплення, яке фіксується анкерами до стіни.
  4. Наварюється на заготовлену широку залізну трубу задня стінка;
  5. Наварюється камера для сажі у вигляді металевого куточка як на кресленні;
  6. Робляться два круглих отвори під трубу, для витяжки з основної великої труби в камеру для сажі.
  7. Створюється регулятор тяги в трубі, призначеної для витяжки. Для цього в ній вирізаються два невеликих отвори, в які вставляють кусок арматури. До нього приварюється залізний клапан у формі півмісяця. Зовні «тіла» булерьян виходить арматурну трубу треба загнути, і зробити з неї форму ручки.
  8. Решітка для пічного палива всередині зварюється з вісімнадцятої арматури.
  9. Виготовляється газова камера, для цього збираються дві форсунки допалювання. Верхню частину основної камери необхідно відокремити листом металу від нижньої частини, залишивши спереду відступ в два сантиметри. У цей зазор по краях залізного листа зварює дві форсунки, які будуть служити і ніжками котла.
  10. Заварюється передня частина основи котла таким же металевим листом, як і задня.
  11. Зверху, навколо основного корпусу майбутнього буллера, наварюються півколом залізні листи. Вони будуть служити бічними конвекційними гарматами.
  12. На наступному етапі приварюються дефлектори задньої гармати.
  13. Заварюється передня несуча рамка майбутньої дверцята.
  14. З профільної труби прорізаються вікна.
  15. Дверцята виготовляються з жаростійкої пластини з жаростійким ущільнювачем, щоб двері не вело при безпосередній експлуатації.
  16. Ручка дверцят приварюється обов’язково по центру.
  17. В зольний ящик приварюється регулятор поддула. Воно буде регулюватися відкриттям дверцята.

На цьому, в принципі, можна вважати грубку готовою для роботи.

Спрощений варіант створення грубки

Можна створити булерьяну з будь-яких підручних матеріалів, які знайдуться в будинку: широка труба, арматура тощо. Піч з газового балона економічніше ІНШИХ, та й у виготовленні своїми руками більш проста. Багато в чому допомагає навіть сама балонна форма.

Однак виникає питання, а чи доцільно майструвати пристрій самому? Адже на сьогоднішній день, досить непоганий бренеран на десять або п’ятнадцять кВт купити можна за двісті доларів.

А от, якщо в будинку не знайдуться потрібні для виготовлення матеріали, то доведеться їх замовляти і купувати поштучно досить великі гнуті деталі з товстого металу в ремонтних майстернях, а це стане в копієчку, і обійдеться набагато дорожче.

Вас зацікавить:  Установка врізний раковини своїми руками

Ручний монтаж і установка буллера

Спочатку вибирається ізольований, не прохідний куточок приміщення, де зводиться піддон близько двохсот міліметрів у висоту. Для цього досить викласти основу зі звичайних червоних цегли, поклавши у висоту дві цегли. Щоб вони не виглядали «голо» і неохайно, можна зверху на них покласти декоративну плитку.

Інші загальні умови

  1. Відстань від звичайної стіни має бути не менше однієї тисячі міліметрів.
  2. Якщо стіна покрита вогнестійкою штукатуркою (наприклад, вермикулітової) шаром не менше двадцяти п’яти міліметрів, то буллер можна пересунути до неї на вісім міліметрів.
  3. У радіусі одного метра від центру дверцята топки повинен бути вогнестійкий настил, у вигляді сталі товщиною півтора міліметра на подушці азбестовим.
  4. Вихід підставки за контур печі становить триста міліметрів на всі боки.
  5. Якщо буллер сертифікований пожежною охороною на експлуатацію без підставки, забезпечений штатними незнімними негорючими ніжками і кишенею – вловлювачем перед дверцятами зольника, можна ставити його без підставки прямо на ламінат або мармолеум, виключаючи дощату дерев’яну або фанерну підлогу.
Після установки грубки на приготовану основу, до неї прикріплюється заздалегідь зроблений димохід, і робиться тестування її готовності першим протоплюванням за допомогою паперу, трісок і дрібних деревинок.

Якщо дрова не прогорають швидко (не менше п’яти годин), а вогонь у печі горить повільно, рівномірно розподіляючи тепло в приміщенні, то значить все в порядку-булер’яна готова до експлуатації. Якщо піч димить – це означає, що немає взагалі або порушена тяга в конструкції опалювального пристрою.

Бліц-поради

  1. З метою економії краще не купувати готовий димохід для печі, а зварити згідно з кресленнями своїми руками зі звичайної чорної труби довжиною близько п’яти метрів, прикріпити анкерами до стіни і просто утеплити її.
  2. Щоб температура грубки наростала повільніше, треба злегка прикрити заслонку (регулятор поддула).
  3. Щоб вогонь в котлі сильно не палав, дрова треба доповідати поступово, а не відразу всю закладку цілком, зменшуючи при цьому кількість кисню всередині, за допомогою регулювання піддула.
  4. Не можна використовувати вологі дрова, так як вони погано горять і сильно коптять, засмічуючи димар.
  5. Щоб швидко стерти сажу і кіптява з поверхні вогнетривкого скла віконечка на дверцятах печі, треба просто вмочити ганчірку в розчині з золою, і протерти нею скельце.
  6. У подальше буде дуже зручно використовувати кочергу з трикутним наконечником для вигрібання сажі з зольного піддону буллера.
Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *