Без рубрики

Як розводити і утримувати перепелів в домашніх умовах – всі тонкощі і нюанси в одній статті

Серед птахів, що мешкають українською подвір’ї, традиційно була курка. На відміну від інших домашніх пернатих, вона забезпечувала господарів не тільки м’ясом, але і яйцями, причому із завидною регулярністю. На жаль, у нас поки ще мало хто знає, що у неї є хороша «альтернатива» у вигляді перепелів, розведення яких – доволі прибутковий бізнес з окупністю приблизно в 3 – 4 місяці. Про всі тонкощі їх вирощування та утримання читач дізнається з цієї статті.

Існує кілька видів перепілок, але в основному призначення в домашніх умовах більшості з них – чисто декоративне. Для розведення в нашій кліматичній зоні доцільно вибирати японську породу. Саме ці перепілки відрізняються хорошою продуктивністю. Самочка починає нести яйця (а про їх корисності напевно знають всі) приблизно з віку 6 – 8 тижнів, хоча на тематичних форумах зустрічається інформація, що і на 30-й день життя. У рік це становить близько 300 штук.

Приводити якусь інструкцію з точними розмірами клітин для перепелів, місцем їх установки тощо не має сенсу, так як у кожного з нас свій будинок і умови проживання (про будівництво курника читайте тут). Знання основних правил їх змісту дозволить все влаштувати на власний розсуд, погодившись зі специфікою клімату, ділянки і потребами в м’ясі птиці і яйцях – тільки для домочадців або ж ще й на продаж. Але те, то в будь-якому випадку це справа прибуткова-поза всякими сумнівами.

Особливості перепелів

  • Не потрібно багато вільного простору. На 1 м2 добре уживуться до 45 – 50 особин.
  • Найзручніший і ефективний спосіб розведення-клітинний.
  • Перепела, на відміну від іншої домашньої птиці, не схильні до різних захворювань.
  • Все, що потрібно для їх розведення-хороше регулярне харчування, вентиляція, освітлення і тепло.

Простота догляду за перепелами, на чому акцентується увага в багатьох статтях на дану тему – удавана. Справа не в самому змісті; з цим великих складнощів немає. Запорука успішного розведення перепелів-уважне до них ставлення. А саме – щоденний (бажано) огляд особин. Думка, що якщо я організував нормальне освітлення, регулярно співаю і годую птицю, то цього цілком достатньо, щоб вона добре неслася і набирала вагу, не зовсім правильно відображає специфіку розведення перепелів. До чого може привести відсутність уваги (систематичного огляду), буде сказано нижче.

Вас зацікавить:  Утеплювач для стін всередині будинку на дачі

Етапи вирощування

На відміну від курей, перепелів не категорируют на несучок і м’ясних. З ними все по-іншому – спочатку самочки використовуються тільки для отримання яєць. Така їх здатність обмежується роком, після чого птах вже відгодовується на м’ясо.

Тобто схема технологічного процесу наступна:

  • Вирощування пташенят. Уже зазначено – з моменту народження і до 6 тижнів (зупинимося на цій цифрі як усередненому показнику).
  • Зміст перепілок-несучок (протягом року).
  • Відгодівля. При домашньому розведенні птиці не всі особини обов’язково використовуються в якості несучок. Деяких спочатку готують тільки на м’ясо. В цьому випадку їх забій проводиться вже через пару місяців після народження. Про доцільність судять за вагою перепілок-120 г вважається нормою.

Как разводить и содержать перепелов в домашних условиях — все тонкости и нюансы в одной статье

У віці 1 місяця особини розсаджуються. Самці і самки – окремо. Їх нескладно ідентифікувати по оперенню. У самок перепелів забарвлення більш тьмяний і непоказний.

Якщо тільки планується придбати пташок, то слід вибирати особини не старше місячного віку. Причому купувати перепелів можна коли завгодно, так як вони несуть яйця цілий рік, без перерви. Але бажано тільки у тих, хто не перепродує птицю, а розводить її сам.

Причина ось у чому — перепелиний молодняк вже звик до певного раціону, і його зміна ні до чого доброго не призведе. Разом з особинами у господаря слід придбати і трохи «його» корми (з розрахунком мінімум тижня на 3), а також взяти точний рецепт приготування. Така передбачливість усуне ризик появи проблем при подальшому вирощуванні птиці і дозволить їй безболісно адаптуватися до нових умов.

Основні вимоги до розведення та утримання

Клітина

  • Мінімальна висота – 220 мм Це пов’язано з тим, що перепели дуже рухливі і люблять стрибати. Недотримання умови розведення часто призводить до травм голови особини.
  • Розмір. Частково вже сказано – для 5 десятків перепілок достатньо 1 м2. У цього птаха цікава особливість. Якщо для курей тіснота загрожує зниженням несучості, то для перепелів навпаки – зменшення продуктивності ініціюється надлишком вільного простору. Фахівці рекомендують спочатку визначитися з кількістю особин, яких передбачається розводити, а вже потім проектувати клітку з розрахунку – десяток перепілок на 0,2 «квадрата житлоплощі».
  • Матеріал – тільки метал. Кутник, профіль, оцинкована сітка або інше.
  • Розмір розраховується так, щоб перепел міг висунути одну голову, але сам не вибрався назовні. Справа в тому, що годівницю доцільно поміщати поза кліткою, поруч з нею. Це знизить ступінь забруднення перепелиного житла і полегшить догляд за ним.
  • Лотків у клітці повинно бути не менше 2-х. В іншому випадку яйця просто перемішаються з послідом. Так як перепілка несеться безпосередньо на підлогу, необхідно клітку облаштувати так, щоб яйце акуратно скочувалося в призначену для його прийому ємність.
Вас зацікавить:  Вибираємо унітаз з хорошим зливом

Рекомендація:

  • У процесі розведення перепелів не можна забувати про те, що клітина потребує не тільки в регулярному очищенні, але і періодичної дезінфекції.
  • На думку тих, хто вже тримає (або займався цим раніше) цю птицю, будиночок краще майструвати самостійно. Покупні клітини хоча і виглядають ефектно, але мають один недолік-певний розмір. Отже, доведеться займатися не вибором схеми у відповідність з підходящим для розведення перепелів місцем, а його підбирати під габарити будиночка, що не завжди можливо або зручно.

Как разводить и содержать перепелов в домашних условиях — все тонкости и нюансы в одной статье

Температурний режим

Оптимально + 19 (±1) ºС. Опускатися нижче +15 і підніматися вище +23 температура не повинна. До чого може призвести недотримання умови?

  • При -5 ºС птах гине.
  • Зниження від + 15 позначається на несучості перепілок. Природно, в гіршу сторону.
  • Більше 25 ºС – перепілка скидає пір’я, і її здатність нести яйця також різко знижується, аж до повного припинення.

Особливості годування перепелів

З ними все не так, як зі звичними курми. До раціону вимогливі, що є ще одним аргументом, що доводить – зміст перепелів має свої нюанси. Їм корм потрібно не просто кинути, а приготувати, причому за рецептами, що відрізняються в залежності від вікової категорії особин.

Пташеня

Краща їжа – подрібнені варені яйця. Посуд потрібно брати плоску і широку, щоб на ній міг поміститися перепеленок і поїсти без жодних обмежень. Поступово (приблизно на 2-й день) в цей корм вводиться сир, крупа кукурудзяна. У продажу є спеціальні добавки для перепелиного молодняку; ними також нехтувати не варто. Поять їх теж специфічно – не сирою, а обов’язково кип’яченою водою. Причому перші три доби після того, як вони з’являться на світ, з додаванням в неї левоміцетину.

Вас зацікавить:  Металочерепиця – популярні моделі

Как разводить и содержать перепелов в домашних условиях — все тонкости и нюансы в одной статье

Молодняк

Приблизно днів через 7 – 8 в раціон вводиться комбікорм (за аналогією з курчатами).

Дорослі перепели

У цю категорії особини потрапляють на 4 тиждень життя. По суті, та ж злакова суміш, що і для всієї домашньої птиці, але з додаванням деяких інгредієнтів.

  • Вапно, крейда.
  • Борошно рибне або кісткове (приблизно через день).
  • Яєчна шкаралупа, дрібні камінчики.

З огляду на вплив раціону на продуктивність перепілок, його бажано урізноманітнити додаванням подрібнених інгредієнтів:

  • овочі, зелень;
  • картопля відварна;
  • насіння соняшнику;
  • зернові відходи.

Про доцільність розташування годівниці поза кліткою вже сказано.

Рекомендації по годівлі:

  • На одну перепілку – близько 30 г приготованого корму.
  • Харчування – тільки регулярне, в один і той же час (2 або 3 рази за добу).

Чому перепілка не несе яйця?

Трапляється і таке, тому про найбільш поширених причини цієї “недуги” слід знати.

Травма

Вони можуть бути викликані різними причинами. Різкі звуки, світло, руху заводчика перепелів при обслуговуванні клітин або вибірки яєць – все це лякає особин, і вони мимоволі можуть щось пошкодити. Нерідкі випадки, коли птахи навіть розбивають голову.

Нестача вітамінів

Перепілки досить чутливі до якості харчування, тому болісно реагують на зміну звичного раціону. Як результат-випадання яйцевода і тимчасова втрата продуктивності. Самостійно допомогти птиці в цьому випадку неможливо – тут без послуг ветеринара не обійтися. Але якщо не звернути уваги на перепела відразу, то і фахівець може виявитися безсилим. Саме тому автор на початку статті зазначив, що всі особини вимагають уважного ставлення.

Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *