Без рубрики

Функціональна коптильня холодного копчення для риби і м’яса своїми руками: як побудувати і смачно приготувати

Так вже влаштована людина, що він любить поїсти. Після того як люди навчилися користуватися вогнем, стало легше готувати смачну їжу. Копчені продукти відомі з давнини, адже копчення не тільки надає м’ясу або рибі винятковий смак, але і дозволяє пролонгувати термін зберігання. Щоб надати страві пікантний смак і аромат, винайдено спеціальне пристосування — коптильня для холодного копчення риби і м’яса своїми руками, про принцип роботи якої ви дізнаєтеся нижче. Самостійне виготовлення копчених продуктів — це захоплюючий процес, що дозволяє мати на столі делікатесні страви власного приготування. Копчена риба, м’ясо, сало-все це ви із задоволенням не тільки з’їсте самі, але і здивуєте своїх гостей.

Функциональная коптильня холодного копчения для рыбы и мяса своими руками: как построить и вкусно приготовить

Візьміть на замітку. Виготовлений методом холодного копчення продукт залишиться свіжим при зберіганні в холодильнику близько тижня в незапечатанном вигляді. У вакуумі від 30 до 40 днів. Насичений смак зберігається протягом перших трьох днів.

Переваги холодного копчення

Цей спосіб приготування їжі займає більше часу, ніж гаряче копчення. Аромат і смак зберігаються краще, а продукти не зіпсуються тривалий час. Обладнати коптильню на своїй садовій ділянці не так вже й складно. Не доведеться будувати складну піч, для виготовлення підійдуть підручні матеріали.

Переважно холодне копчення використовується для жирних сортів риби і м’яса. В результаті обробки їжа втрачає до тридцяти відсотків рідини і набуває характерний аромат, поверхня злегка підсушується і стає трохи жирної. Перед копченням продукти засолюють. Дрібна риба коптиться близько двох діб, а велика — до семи. Виготовлені методом холодного копчення продукти завжди смачніше звичайних.

Функциональная коптильня холодного копчения для рыбы и мяса своими руками: как построить и вкусно приготовить

Рада. Щоб у виробу був однорідний окрас, під час приготування стежте за рівномірним надходженням диму в камеру. Підтримуйте потрібну температуру, регулярно зволожуйте водою мішковину, що служить фільтром.

Найпростіша коптильня з плівки

На рівну поверхню ставиться металева ємність для вугілля. На висоті близько двох метрів над вугіллям розташовують рейки, на яких буде триматися плівка. До поперечин підвішують кріплення з гачками, на яких буде коптитися риба або м’ясо. Після того як підвісять рибу, і почнеться процес тління вугілля, вся споруда обертається плівкою. Потрібний, щоб вона не стикалася з ємністю для дров, і разом з тим дим не виходив назовні. Плівкова коптильня обійдеться недорого, спорудити її ви зможете протягом години.

Як звести коптильню з металевої бочки

Коптильні гарячого і холодного копчення схожі за будовою. Конструкція складається з двох частин — топки і камери для приготування. З’єднуються між собою димоходом. Чим він довший, тим нижча температура диму. Різниця між пристроями гарячого і холодного копчення в довжині димоходу. Відомо безліч варіантів виконання, але всі вони мають загальну конструкцію. Для будівництва з підручних матеріалів знадобляться:

  • цегла
  • розчин для пічної кладки
  • металева бочка
  • труба
  • гачки для підвішування

Спочатку риють яму приблизно 50×50 см, глибиною від півметра до метра. Обкладають поглиблення цеглою, всередині будуть горіти дрова.Яма з’єднується з бочкою димоходом протяжністю не менше двох метрів. Його можна виготовити з металевої труби (ідеальна чавунна) або вирити траншею 25×25 сантиметрів і обкласти цеглою. Зверху траншея закривається вогнетривким матеріалом і засипається грунтом.

Функциональная коптильня холодного копчения для рыбы и мяса своими руками: как построить и вкусно приготовить

Рада. Якщо у вас маленька ділянка і не виходить поставити трубу відповідної довжини, виконайте її зігнутої.

Бочку встановлюють на цегляну або дерев’яну підставку. Якщо не підготувати основу перед установкою, під час приготування від конденсату грунт розмокне. Внизу повинна бути сітка, на яку кладуть мокру тканину і зволожують її в процесі приготування, щоб не летів попіл.

Обов’язкова наявність кришки для бочки. Під впливом температур лист, який використовується для укриття, може деформуватися. Бажано класти важкий предмет на кришку. Якщо закрити бочку нещільно, копчення пройде неправильно. На стіні коптильної камери бажано закріпити термометр.

Один з ключових моментів при будівництві коптильні для холодного копчення — відстань між топкою, де згоряють дрова і коптильної камери повинно бути не менше двох і не більше семи метрів. Топку розташовують нижче коптильної камери, інакше не буде хорошої тяги. Найчастіше коптильна камера розміщується на гірці або на крутому березі.

Функциональная коптильня холодного копчения для рыбы и мяса своими руками: как построить и вкусно приготовить

Монтаж димоходу. Коли викопана ямка для топки, на дно кладуть лист із заліза для більш рівномірного горіння.

З’єднати димохід з бочкою потрібно так, щоб входження становило близько двадцяти сантиметрів. З’єднання коптильної камери і димоходу ущільнюють глиняним розчином.

580px”>

Етапи побудови коптильні у вигляді окремо стоїть будови

Спочатку розчищають майданчик для зведення конструкції. При копченні важливий стабільний температурний режим. Кількість використовуваних дров, має становити не більше 25 відсотків загальної маси, інше — тирса і тріски. Приготовлені продукти зберігають щільну текстуру і пружність, їх можна зберігати довгий час.

580px”>

Інший спосіб самостійного виготовлення коптильні холодного копчення, яка прикрасить ділянку. У грунті потрібно викопати невелике поглиблення діаметром близько 70 сантиметрів. Вниз підкласти сталевий лист, ні в якому разі не оцинкований. Далі по колу кладуться цеглини, як при будівництві круглої печі, і скріплюються цементним розчином. Зверху можна обкласти натуральним каменем, якщо це поєднується з дизайном садової ділянки. Залишається отвір для димоходу, що представляє собою траншею, викопану в землі, довжиною до трьох метрів, яку бажано обкласти цеглою. Зверху траншея закривається листами вогнестійкого матеріалу, наприклад, шифером, а потім засипається грунтом для теплоізоляції. На іншому кінці траншеї на узвишші з каменю або цегли будується невеликий будиночок-коптильня. Тут обладнають гачки і тримачі для коптяться продуктів. Внизу над виходом з димоходу в коптильні встановлюється решітка, на яку в процесі виготовлення потрібно класти зволожену мішковину. Також потрібні тримачі для піддонів, щоб було куди стікати жиру з піддонів. Коптильня споруджується у вигляді малогабаритного будиночка з деревини або цегли. Продумайте заздалегідь стиль цієї споруди, щоб вона виглядала елегантно і поєднувалася за стилем з іншими будівлями і ландшафтним дизайном.

Функциональная коптильня холодного копчения для рыбы и мяса своими руками: как построить и вкусно приготовить

Особливості технології копчення

Зайнявшись приготуванням делікатесів, дотримуйтесь кілька важливих правил:

  • коптити при сухій безвітряній погоді
  • регулярно перевіряти температуру диму
  • заготовлювати продукти з вечора, а процес починати на наступний день
  • у дрова додавайте вишню і ялівець, що надають своєрідний аромат
  • використовуйте піддон, куди стече випарувався жир

Традиційно коптять рибу, особливо спійману в найближчих водоймах. Але можна готувати і покупні продукти: курку, окосту, грудку, свинячу грудинку, сало, яловичину. Основний момент при копченні курки — маринування. Курку потрібно вимити і очистити від надлишків жирів, а потім зробити надріз і помістити туди часточки часнику, натерти спеціями і сіллю і залишити для маринування на добу.

580px”>

Приготування сала. Нарізати на шматки не більше 6 сантиметрів. Натерти сумішшю солі, кропу, лаврового листа і перцю. Викласти смужки в посуд для маринування, помістивши між ними зубчики часнику. Зверху накрити і притиснути вантажем. Через три дні очистити від солі і підсушити на гаках. Потім можна піддавати курку процесу копчення. Приблизний час приготування холодним способом від 36 годин.

Рада. Якщо ви хочете прискорити процес копчення, фахівці рекомендують попередньо проварювати зі спеціями або сіллю м’ясо і сало.

Відмінне блюдо — домашні ковбаски. Їх можна попередньо проварити або коптити відразу після начинки. Не забудьте покласти достатню кількість спецій і готуйте з досить жирного м’яса. Для приготування копченої свинини зробіть розсіл з води, солі, чорного перцю і лаврового листа. М’ясо поміщають в холодний маринад і витримують від трьох до п’яти днів в залежності від температури. Потім його шпигують часником і обв’язують шпинатом. За час копчення необхідно кілька разів поміняти шматки місцями, щоб вони придбали рівномірний відтінок.

435px”>

Вибір палива

Вкрай важливо використовувати саме ті породи дерев, які дають ароматний дим. Паливо для готування змішують з листям вишні і гілками ялівцю. Використовуючи кілька порід дерева, можна надати страві оригінальний аромат. Для отримання найкращого диму використовують сиру деревину.

Рада. Ніколи не використовуйте хвойні породи для копчення. Вони насичені смолами, при згорянні надають їжі гіркуватий присмак.

Ваша коптильня працює справно, якщо ви бачите продукт копчення крізь дим. В коптильні не можна роздмухувати вогонь. Дрова повинні тліти, але не горіти. Для цього на поліна зверху насипають тирсу.

Функциональная коптильня холодного копчения для рыбы и мяса своими руками: как построить и вкусно приготовить

Після копчення бажано залишити рибу повисіти два — три дні без диму. Вона подвялится і стане ще апетитніше. Якщо на рибу потрапила зола, протріть продукт ганчірочкою, змоченою в оливковій олії. Це додасть їй бронзовий відтінок. Тільки від переваг залежить, яку рибу коптити.Щоб ви не вважали за краще — Лина, чехонь або карасів з найближчого ставка, результат виправдає всі ваші очікування. Їжа просочиться димом, зберігши щільність. Приготоване блюдо не розпадеться при розрізанні.

54 фото ідеї коптильні холодного копчення своїми рука:

Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован.

Adblock
detector