Без рубрики

Правила вибору хорошої електричної сушарки-дегідратора для фруктів і овочів – всі характеристики

Середньостатистичний городянин навряд чи внесе електричну сушарку для овочів і фруктів з список найважливіших побутових приладів. Інша справа завзяті дачники, грибники і заміські жителі. Їм сушарка допоможе зберегти на зиму десятки кілограмів врожаю без втрати корисних властивостей і величезних витрат електроенергії. Як же вибрати дегідратор, щоб служив він довгі роки, а приготування запасів не забирало багато часу і сил?

Інфрачервона або конвекційна?

За принципом роботи сушарки поділяються на конвекційні та інфрачервоні. В основі конвекційних лежить нагрівальний елемент з вентилятором, який переміщує тепле повітря всередині корпусу. Це найбільш поширений варіант. Більшість моделей оснащені 3-5 листами, але зустрічаються агрегати з 10-15 і навіть 30. Істотний недолік конвекційного приладу – високий рівень шуму.

Інфрачервоні сушарки- “дегидраторы” коштують дорожче. При їх використанні вдається максимально повно зберігати вітаміни і смак продуктів. Вони працюють абсолютно безшумно, так як принцип їх дії заснований на тому, що хвилі інфрачервоного спектру проникають на кілька міліметрів вглиб плода і нагрівають його (подібно сонцю).

За один раз в побутовій моделі можна переробити 3-4 кг фруктів або овочів, одне обмеження-вони повинні бути не товщі, ніж рекомендовано виробником пристрою. Чорнослив або гриби цілком в такому апараті не висушити. Самий компактний варіант – інфрачервоний килимок, на якому можна висушити зелень або лікарські трави.

Правила выбора хорошей электрической сушилки-дегидратора для фруктов и овощей — все характеристики

Розмір, потужність і форма

Бувалі городники стверджують, що занадто великих сушарок не буває. Вітчизняні «Вітерці» здатні за один раз висушити кілька відер яблук. Це найкращий, з точки зору економії часу і електрики, варіант, якщо у вас великий сад. Однак встановлювати даний апарат краще на веранді або в підсобному приміщенні, так як він сильно гуде і займає багато місця.

Для використання в квартирі більше підходять побутові моделі. Вони відрізняються за формою і потужності. Найбільше поширені 2 варіанти:

  • сушарки з круглими (рідше — овальними), ситами, які встановлюються одне над іншим над нагрівальним елементом,
  • сушильні апарати у вигляді шафки, в яких листи кріпляться в горизонтальних полозах.

Переваги є у тих і інших моделей. Круглі займають мало місця, майже як каструля середнього розміру, але сита в процесі сушіння необхідно міняти місцями час від часу. Прямокутні не потребують представлення, але противні може знадобитися перевертати, щоб плоди на різних кінцях просушилися рівномірно. Такі моделі мають великі габарити, але зате їх можна доукомплектовувати додатковими листами до 5, що йде в комплекті. Всі інфрачервоні моделі виконані якраз у вигляді шафок.

Необхідну потужність визначити нескладно: якщо у вас великий город чи сад, вам потрібна модель потужністю від 1000Вт, якщо ви всього лише сушіть кілька яблук з супермаркету – досить мініатюрного апарату на 250Вт. Більшість моделей середнього цінового діапазону мають потужність 700-800 Вт, що цілком достатньо для сушіння овочів та фруктів. Потужні моделі можуть стати в нагоді і тим, хто збирається сушити рибу і м’ясо.

Корисні доповнення

У найпростіших сушарках є лише один перемикач ” включити / вимкнути». Це не зовсім зручно, так як різні овочі і фрукти вимагають різних температурних режимів (вони при цьому зберігають більше корисних речовин і красивий вид). Краще, якщо в сушарці буде 2-3 варіанти температури, як мінімум, 40 і 70-75 градусів. При більш низькій температурі сушать зелень, ніжні ягоди, підв’ялюють фрукти, при високій – сушать більшість плодів і овочів, роблять пастилу. У більш просунутих моделях нагрів можна регулювати з точністю до градуса за допомогою електронного управління.

Ще одна корисна функція – автоматичне відключення. Нерідка сушка розтягується на добу і більше. Задавши час виключення, можна йти на роботу або лягати спати, не боячись, що фрукти пересохнуть і стануть занадто жорсткими.

Правила выбора хорошей электрической сушилки-дегидратора для фруктов и овощей — все характеристики

Можливість відключати конвекцію стане в нагоді на завершальних етапах сушіння ягід, коли потрібно не пересушити їх. Спеціальні лотки без дірочок – відмінне додаток, що дозволяє робити власну пастилу або мармелад.

Варто відзначити, що у зв’язку зі зростаючою популярністю, сушарки-дегідратори для фруктів і овочів з’явилися у більшості виробників побутової техніки. Проте адепти здорового харчування і завзяті городники з особливою любов’ю ставляться до моделей компаній Ізідрі, особливо містким і зручним. Найдешевші – вітчизняні «Дачники», а надійні – «Тропіки» в металевому корпусі.

Вибирайте сушарку і насолоджуйтеся смачними і корисними ласощами, в яких гарантовано не буде ні барвників, ні консервантів.

Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован.

Adblock
detector