Без рубрики

Виготовлення печі на відпрацьованому маслі

У місцях, де відсутнє централізоване опалення, гостро постає проблема обігріву приміщень. Існують різні сучасні технічні рішення цієї проблеми, наприклад, теплові гармати, однак їх конструкція досить складна і, до того ж, вони споживають багато електроенергії, що відчутно б’є по кишені власника.

Вирішення проблеми – зробити грубку на органічному паливі. Пропонована стаття містить докладний посібник з самостійного виготовлення, експлуатації та обслуговування печі, що працює на відпрацьованому маслі. Причому для її виготовлення не потрібно ніяких спеціальних інструментів або матеріалів.

Изготовление печи на отработанном масле

Принцип роботи печі

Пропонована піч являє собою пристрій, процес горіння палива (відпрацьованого масла) в якому відбувається в двох стадіях:

  1. У першій (нижній) камері масло горить і виділяє горючий газ;
  2. Горючий газ надходить у другу (верхню) камеру згоряння, по дорозі змішуючись з киснем в прохідній трубі (принцип ежекції) де і згорає. При цьому температура в камері досягає 900 °С.

У пропонованій конструкції використовується широко відомий принцип «піролізу» – термічного розкладання важких фракцій палива на легші, що значно збільшує повноту згоряння.

Изготовление печи на отработанном масле

Принцип роботи печі на відпрацьованому маслі

Конструкція печі

Піч складається з наступних основних вузлів:

  • Нижньої камери згоряння, в якій відбувається первинне горіння масла. Вона також служить в якості ємності для палива. На нижній поверхні камери є опори для установки печі, а на верхній два отвори: один у центрі, в яке вваривается ежекторна труба, а друге, зміщене до краю для заправки печі паливом і регулювання продуктивності;
  • Перфорованої ділянки труби, що з’єднує верхню і нижню камери згоряння. У неї, через отвори зовні надходить кисень, необхідний для процесу піролізу.
  • Верхньої камери згоряння, в якій відбувається допалювання газу

Як і будь-який пристрій, піч має свої переваги і недоліки.

Гідність:

  • Мінімальна вартість палива;
  • Простота виготовлення і доступність матеріалів;
  • Високий к. п. д. (до 80%);
  • Низьке споживання палива (0.5-2 л/год);
  • Хороша автономність (необхідно лише періодично додавати паливо в процесі роботи);
  • Невисока, для даного класу опалювальних приладів, пожежонебезпека;

Недостатки:

  • Необхідність частого очищення внутрішніх поверхонь печі від нагару і сажі;
  • Особливі вимоги до пристрою димоходу;
  • Процес розпалювання вимагає певних навичок;
  • В процесі роботи піч трохи шумить.

550px” >

Пристрій печі на відпрацьованому маслі

Виготовлення печі

Володіючи певними навичками і розташовуючи базовим набором слюсарних інструментів можна зробити піч в домашніх умовах.

Спочатку наведемо список необхідних інструментів і витратних матеріалів:

  1. Болгарка;
  2. Зварювальний апарат;
  3. Набір відрізних і шліфувальних кругів;
  4. Зварювальний електрод;
  5. Пристосування для нарізування різьби з мітчиком М6;
  6. Ножівка по металу;
  7. Ріжковий або торцевий ключ на 10;
  8. Електродриль
  9. Свердла 5.1 мм, 6.5 мм. і 10 мм.

Залежно від наявності вихідних матеріалів можливі два варіанти конструкції виробу:

  1. з камерами круглої форми;
  2. з камерами квадратної форми;

Перший варіант конструкції печі

Для виготовлення будуть потрібні наступні матеріали:

  1. Два відрізки труби довжиною 100 мм. діаметром 252 мм. товщиною стінки 4-5 мм.
  2. Два шматки листового заліза товщиною 3-4 мм. розміром 252х252 мм.
  3. Два шматки листового заліза товщиною 5 мм. розміром 252х252 мм.
  4. Шматок листового заліза товщиною 3-4 мм розміром 150х150 мм
  5. Шматок листового заліза товщиною 3-4 мм, розміром 80Х80 мм
  6. Шматок листового заліза товщиною 5 мм розміром 340Х70 мм.
  7. Відрізок труби довжиною 400 мм. зовнішнім діаметром 100 см.
  8. Відрізок труби довжиною 120 мм. зовнішнім діаметром 100 см.
  9. Чотири відрізки куточка №25 довжиною 150-200 мм.
  10. Відрізок куточка №25 довжиною 450 мм.
  11. Болти (бажано обміднені) М6 – 7 шт.
  12. Азбестовий шнур діаметром 6-10 мм довжиною 500 мм.
  13. Термостійка фарба – 1 кг.

Як видно з переліку, ніяких дефіцитних матеріалів в ньому немає.

  1. Спочатку необхідно зробити нижню камеру. По суті вона являє собою циліндр висотою 120 мм і діаметром 350 мм (тут і далі розміри вказані орієнтовно і залежать від наявних матеріалів).
  2. Для її виготовлення візьміть один відрізок труби (див. поз. 1 списку матеріалів) і виріжте з листів заліза (поз. 2) два диска, що є верхньою і нижньою поверхнями з таким розрахунком, щоб їх діаметр дорівнював зовнішньому діаметру труби.
  3. Тепер на одному з дисків (верхньому) необхідно вирізати три отвори. Перше – точно по центру, діаметром 100 мм, туди згодом буде приварена камера ежекції. Друге – діаметром 60 мм – воно буде служити для заправки печі паливом, а також для регулювання продуктивності. І, нарешті, третій отвір будь-якої довільної форми для періодичного очищення камери. Розміри цього отвору повинні забезпечити вільний доступ всередину резервуара.
  4. Після виробництва всіх отворів необхідно приварити диски до труби.
    Важливо! Після завершення зварювальних робіт треба перевірити шви на герметичність. Для цього необхідно, поклавши камеру на рівну поверхню залити туди воду або гас і залишити на кілька годин. Ознаками хорошої герметичності буде відсутність зовнішніх патьоків.
  5. Далі до нижньої частини отриманої ємності треба приварити 4 куточка (поза. 9), які будуть служити опорами печі. Приварювати їх треба так, щоб забезпечити стійкість всієї конструкції.
  6. Потім, потрібно з листа (поз. 4) Вирізати накладку на отвір для очищення з урахуванням нахлеста 10-12 мм. по всіх сторонах. В ній просвердлити 6 отворів для кріплення до верхньої кришки ємності.
  7. Потім, приклавши накладку до верхньої кришки, провести розмітку різьбових отворів.
  8. Після того як ці отвори будуть просвердлені, мітчиком М6 нарізати в них різьбу. Болтами М6 (поз. 11) закріпити накладку на верхній кришці, використовуючи для ущільнення з’єднання шнурової азбест (поз. 12).
  9. Залишилося вирізати з листового заліза (поза. 5) коло діаметром 80 мм. і болтом М6 (поз. 11) прикрутити його поруч з отвором для заливки палива. При цьому, не слід сильно затягувати болт т. к. заслінка повинна бути поворотною.
  10. Тепер можна переходити до виготовлення верхньої камери. В принципі методика її виготовлення така ж, як у нижній. Різниця тільки в кількості і розташуванні отворів, а також наявності внутрішньої перегородки (відсікача). З огляду на те, що під час роботи печі температура верхньої камери значно вище, ніж нижньої для кришок необхідно використовувати більш товстий метал (поз. 3). В обох кришках якомога ближче до краю треба виконати отвори діаметром 100 мм.
  11. До верхньої кришки з внутрішньої сторони приварюють відсікач (поза. 6) так, щоб він розташовувався ближче до отвору. При цьому він не повинен доходити до нижньої сторони на 25-30 мм
  12. Після цього конструкцію зварюють з таким розрахунком, щоб отвори виявилися на протилежних сторонах ємності. До верхнього отвору приварюють трубу вихлопу (поз. 8), на яку буде одягатися димохід.
    Важливо! Необхідно також звернути увагу на герметичність конструкції верхньої ємності, тому що зневага цією умовою може привести до потрапляння продуктів згоряння в приміщення і, як наслідок, до важких отруєнь!
  13. І, нарешті, найвідповідальніша частина печі-труба ежекції. Від правильності її виготовлення буде залежати якість роботи пристрою в цілому. Взявши відрізок труби (поз. 7), необхідно на її поверхні розмітити і просвердлити 45-50 отворів так, щоб вони рівномірно розташовувалися по всі поверхні. Чим рівномірніше будуть виконані ці отвори, тим краще буде працювати піч.
  14. Залишилося тільки за допомогою труби ежекції з’єднати верхню і нижню камери. Труба приварюється між отворами діаметром 100 мм. на верхній частині нижньої камери і нижньої поверхні верхньої ємності. Для додання конструкції стійкості між камерами рекомендується вварити розпірку з куточка (поз. 10).

Другий варіант печі

Другий варіант печі на відпрацьованому маслі можна виготовити, якщо немає можливості знайти відрізки труб для камер. В цьому випадку ємності виконуються у вигляді прямокутного паралелепіпеда з квадратними верхніми і нижніми гранями. При цьому дещо зростає обсяг відрізних і зварювальних робіт. В іншому виготовлення печі не відрізняється від першого варіанту.

Різні форми камер печі на відпрацьованому маслі ніяк не впливають на її параметри.

Для додання конструкції естетичності зовнішні поверхні можна покрити термостійкою фарбою.

Установка печі в приміщенні

При установці конструкції слід звернути особливу увагу на протипожежну безпеку. З огляду на, що зовнішні поверхні ( особливо верхньої камери) в процесі роботи розігріваються до дуже високих температур (800 С), забороняється установка печі поблизу легкозаймистих предметів.

Важливо! Встановлювати грубку необхідно на поверхню з бетону або цегли. У разі, якщо підлога виконана з займистого матеріалу (дерево, лінолеум, ламінат і т. п.) необхідно під ніжки підкласти лист з негорючого матеріалу, наприклад плиту з азбоцементу таких розмірів, щоб виключити вплив тепла від печі на підлогу. Забороняється встановлювати піч під вбудованими шафами або меблями.

Розпал печі

  1. Переконатися, що димові канали вільні від сторонніх предметів.
  2. Відкрити до кінця заслінку на нижній камері.
  3. Залити відпрацьоване масло у нижню камеру (максимум – половина ємності).
  4. З тканини зробити невеликий гніт.
  5. Вмочити його в масло.
  6. Розпалити гніт, і дочекавшись його повного загоряння, акуратно помістити його у відкриту заслінку нижньої камери.
  7. Через деякий час (прим. 5 хв.) починається процес горіння масла в нижній камері і одночасно його випаровування, не закривати заслінку до тих пір, поки не буде спостерігатися стійке горіння масла в нижній камері.

Примітка. Допускається для розпалювання користуватися пічним паливом або гасом, в обсязі не більше 100 мл., додавши його в заправний отвір.

Регулювання продуктивності печі

Продуктивність печі регулюється дуже просто: регулюванням розмірів заслінки на нижній камері. Продуктивність підвищується при відкриванні заслінки, і відповідно, зменшується при її закриванні.

При цьому необхідно також враховувати, що витрата палива відчутно залежить від продуктивності. Наприклад, в момент розпалу й прогріву піч споживає близько 2 л/год відпрацювання, але після виходу на робочий режим витрата знижується до 0.3-0.5 л/ч.

Обслуговування печі

Обслуговування печі полягає в періодичному очищенні внутрішніх поверхонь від продуктів згоряння масла. Саме для цього на верхній кришці передбачений знімний лючок, знявши який, необхідно провести ретельне очищення внутрішньої поверхні від продуктів горіння.

Для цього можна використовувати ганчір’я, змочену будь-яким розчинником. Конвекційна труба і Вихлопна ділянка також підлягають очищенню.

Особливу увагу слід приділити чищенню димоходу, в зв’язку з тим, що в результаті згоряння парів масла утворюється більша кількість кіптяви і сажі в порівнянні, наприклад, з дровами. Тому димохід краще зробити розбірним і очищати кожну секцію окремо.

Заходи безпеки при експлуатації печі

  • Забороняється робота печі на паливі, не призначеному для цього (бензин, пічне паливо, мазут, гас, і т. п.).
  • У разі зовнішнього загоряння конструкції забороняється для гасіння застосовувати воду або пінні вогнегасники. Для гасіння необхідно використовувати тільки пісок.
  • Не рекомендується встановлювати пристрій в продуваються місцях, так як протяг може вирвати полум’я з ежекційної труби, що може призвести до пожежі.
  • Забороняється виконувати димохід горизонтальним. Кут нахилу повинен бути не менше 45°. При цьому вертикальна частина димоходу повинна бути не менше чотирьох метрів.

411px” >

Не рекомендується встановлювати пристрій в продуваються місцях

Бліц-поради

  • Так як грубка володіє великим потенціалом її можна легко використовувати і в водогрійному режимі. Варіантів тут багато: від простого навива теплообмінної трубки навколо елементів конструкції, до вбудовування теплообмінника всередину верхньої камери. Причому Продуктивність по гарячій воді така, що її з лишком вистачить для опалення невеликого будинку.
  • Можна встановити вентилятор обдування верхньої камери, значно збільшивши при цьому площу обігріву.
  • Верхня поверхня грубки має таку площу, що на ній можна готувати їжу або нагрівати воду
  • І нарешті, останнє: де взяти паливо. В будь-якому автосервісі відпрацьоване масло вам з радістю продадуть за досить скромну ціну. Справа в тому, що відпрацювання підлягає певним процедурам з утилізації, і тому працівникам СТО легше позбутися від нього шляхом банального продажу.
Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован.

Adblock
detector