Без рубрики

Як пом’якшити воду в домашніх умовах — ефективні способи

Коли обговорюється тема якості рідини, що випливає з водопровідних кранів, якось автоматично мається на увазі, що мова йде про наявність в ній різних суспензій, тобто про забруднення. Відповідно, і питання постає лише про очищення води – за допомогою яких фільтрів, і бажано, щоб недорого?

А ось такий показник, як ступінь жорсткості води, відходить начебто на другий план. Чомусь цьому питанню значення надається набагато менше – і абсолютно марно. До речі, власників приватних будівель, в яких змонтована система автономного водопостачання, та ще із свердловини «на вапняк» (а саме такі джерела найбільш популярні серед індивідуальних забудовників), це питання стосується безпосередньо. Саме така вода характеризується підвищеною жорсткістю.

Чим вона відрізняється від «звичайної»? В ній досить велика концентрація вапна, заліза, магнію і деяких інших металів + солей (наприклад, кальцію).

Які проблеми можуть виникнути, якщо її не «пом’якшувати»? Їх безліч:

  • Не вдаючись у тонкощі медичної термінології, досить сказати загалом-з нашим здоров’ям.
  • Заливати в акваріум таку воду не можна – її доведеться відстоювати приблизно 24 години. Вважається, що це робиться для того, щоб випарувався хлор. І це правильно. Але в приватному секторі водопідготовкою мало хто займається, а «витримувати» воду все одно доведеться для того, щоб солі важких металів випали в осад.
  • Полив рослин не рекомендується, так як більшість з них болісно реагує на підвищену жорсткість.
  • Регулярний вихід з ладу побутової техніки, експлуатація якої пов’язана з водою (машинки посудомийні і пральні, бойлери і так далі), гарантований. Причому з двох основних причин-накип на стінках ємностей і на нагрівальних елементах, через що останні досить швидко перегорають. Ну а у що це «виливається», пояснювати не треба – час, нерви + гроші.
  • Необхідність систематичного очищення посуду від нашарувань. Також задоволення мало, особливо якщо мова про ел / самовар або чайнику.

Домашні засоби

Різних домашніх способів пом’якшення води досить багато. Оцінювати їх по простоті реалізації та ефективності, напевно, не має сенсу. В тій чи іншій мірі дієвість кожного багаторазово перевірена і підтверджена практикою. Та й можливості, переваги у всіх людей різні. Тому обмежимося лише перерахуванням найбільш відомих, а шановний читач сам вирішить, чи підходить йому будь-якої з них чи ні в конкретній ситуації. Адже одні відрізняються швидкодією, а результату від інших доведеться ще почекати.

Але перш ніж вирішувати питання про доцільність застосування, слід розуміти, що жодна з так званих «народних» методик 100% результату не забезпечить. Знизити жорсткість води – вийде, повністю звести до нуля – ні.

Мигдальними висівками

Макуха, яка залишається після отримання олії з насіння рослини, подрібнюється до порошкоподібного стану промисловим способом. Продукт переробки можна знайти в продажу. Залишається лише його придбати і додати в воду в співвідношенні 200 мл рідини-1 ст. ложка.

Срібло

Кожен, напевно, чув, що якщо помістити в посуді щось, виготовлене з цього срібла (ложка, старовинна монета), то поступово вода очиститься. Тут слід зробити акцент саме на поступово. Такий спосіб пом’якшення підійде хіба що для рідини в кімнатному акваріумі, а не для води, яка використовується постійно. При цьому потрібно знати, що срібло впливає на бактерії, що «вбиває» саме їх, тому говорити про пом’якшення води в істинному розумінні цього терміна не доводиться.

Кип’ятіння

Ефективність не найвища, так як «очищення» води відбувається лише часткова – деякі хімічні сполуки видалити не вийде. Методика проста: нагрів до температури кипіння-витримка на вогні близько ¾ години-охолодження і відстоювання в межах 4-6 годин.

Луг

У приклад можна привести поташ, спирт нашатирний, буру. В принципі, перелік досить великий, але на практиці найчастіше використовується сода (харчова). На велику склянку – ¼ ложки (чайної).

Химсоставами

Багато господинь перед початком прання завантажують в машинку спеціальний порошок. У продажу є багато подібних засобів, тому розглядати весь асортимент не має сенсу. Інформації в інтернеті з надлишком.

Заморожування

Давно відомий спосіб. Ємність з набраною з водопроводу водою поміщається в морозилку. Через певний час вона виймається, і утворився шматок льоду викидається. Вода, яка залишилася, відрізняється граничною чистотою.

Все, що перераховано, має недолік-сфера застосування і обсяги очищеної води дещо обмежені. Якщо мова заходить про постійний, безперервний процес її пом’якшення для всього житла, а не для однієї, конкретної “мети”, то є сенс купити відповідне обладнання.

Как смягчить воду в домашних условиях — эффективные способы

Скільки воно коштує? У продажу є безліч різних систем від різних виробників. Наприклад, «TapWorks», «Ecowater», «Jurby», «Galaxy» і ряд інших. Всі вони відрізняються і своїми можливостями, і ціною.

Найпростіша модель безреагентного фільтра обійдеться близько 1 200 рублів («Бар’єр» серії BB 10). При включенні в магістраль він забезпечить захист конструктивних елементів побутових приладів від накипу. Природно, що системи коштують дорожче – від 6 500 рублів.

Але якщо врахувати сумарні витрати на пошуки запчастин, витрачений час, оплату праці фахівців-ремонтників, складність доставки тієї ж пральної машинки в сервісну майстерню (не всі роботи виконуються «на дому»), мабуть, така покупка цілком виправдана. А на скільки – вирішувати вам, читачу.

І наостанок-невелика порада. Якщо нам дійсно потрібна чиста в усіх відношеннях вода, то немає сенсу купувати вироби “вузькопрофільні”. Багато систем забезпечують комплексну обробку рідини, що має на увазі одночасне видалення суспензій і її пом’якшення. При виборі бюджетного варіанту цілком можна вкластися (з урахуванням монтажу) в 8 000 – 9 500 рублів.

Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован.

Adblock
detector