Як правильно вибрати холодильник і не переплатити — практичні поради
Холодильник – неодмінний атрибут будь-якого житла. В принципі, можна цілком обійтися без низки іншої апаратури, яка звично «прописалася» в наших будинках – посудомийної машини, кухонного комбайна і навіть телевізора – це не життєво важливо. Але от як бути без холодильника, якщо він необхідний не просто регулярно, а щодня? Тому й до питання вибору конкретної моделі для вашого будинку слід підходити особливо ретельно і осмислено.
З огляду на те, що і асортимент холодильників, і розкид цін величезний (від 5 500 до 100 000 гривень і більше), покупка приладу викликає певні складності. Адже не секрет, що найчастіше ми орієнтуємося на його розмір і зовнішній вигляд («стильний» чи ні), рекомендації продавця (рекламу) і принадні пропозиції про знижку «тільки особисто для вас» (як же без неї). Але чи дійсно це те, що нам потрібно? Ось і розберемося, що і як потрібно оцінити в магазині, тим більше що і рекламщики, і менеджери з продажу дещо лукавлять, не звертаючи нашого увагу на деякі нюанси, досить істотні з практичної точки зору.
Зовні холодильника
- Габарит. Не тільки, чи вдало він “впишеться” на кухні, але і чи вдасться його пронести через дверний отвір.
- Ручка. Можуть бути навісними або»захованими”. Останні краще для малогабаритних приміщень, коли є ризик або вдаритися, або зачепитись одягом. Випускаються моделі, у яких дверцята відкриваються при дотику до ручки. Це зручно, якщо потрібно в холодильник щось завантажити, а руки зайняті. Якщо ручки розташовані на поверхні, потрібно перевірити «жорсткість» їх кріплення.
- Якість забарвлення. Щоб це визначити, досить оглянути «кордон» між металом і пластиком. Це – найбільш проблемні місця. Саме тут, якщо придивитися, можна виявити дефекти. До речі, їх часто елементарно зафарбовують, і це потрібно врахувати. На деяких моделях такі «лінії» закриті скотчем. Потрібно попросити продавця зняти його. Якщо фарбування заводська, якісна, то відшарувань фарби не буде.
- Виробник компресора. Багато моделей холодильників-Збірні, і комплектуючі для них купуються у різних фірм. Якщо компресор «made in China», то фахівці радять «пройти мимо».
Всередині холодильника
- Стан ущільнювача. Він повинен бути еластичним, без «провисань». Особлива увага – кутах. В цих місцях «зазорів» бути не повинно.
- Пластикове покриття. Будь-яка нерівність свідчить про порушення технології виробництва або неякісне сировину. При легкому натисканні на обшивку вона не повинна деформуватися. Наявність запаху «хімії» – ще один доказ меншовартості матеріалу.
- На вставних поличках, лоточках необхідно відшукати символи, свідчать про вид використаного матеріалу (всі вони обов’язково «нумеруються»). Наприклад, GPPS, PP або інше. Якщо є – це свідчення європейської якості. Відсутність таких-ознака другосортної продукції, яка випускається для збуту в країнах «третього світу».
- Документація. Важливий не тільки період гарантії, але і умови її виконання, спосіб зв’язку зі службою техпідтримки.
Це все буде потім, вже в точці продажу, займе не так вже багато часу і відноситься скоріше до питання визначення дефектів і оцінки якості продукції. Але як зробити ОСМИСЛЕНИЙ, ОПТИМАЛЬНИЙ для себе вибір холодильника і не йти на поводу у продавця, який абсолютно не знає ні складу нашої родини, ні рівня її доходів, ні переваг і так далі?
Для цього слід розбиратися в тому, а які вони взагалі бувають-холодильники? Тому ще до походу в магазин слід ознайомитися з інженерними рішеннями, що реалізуються в сучасних моделях.
Клас енергоспоживання
Рекомендація одна – чим він вище, тим краще (від А до А++). Такі холодильники коштують дорожче, ніж категорії «В» і «С», але якщо оцінити їх економічність на перспективу, та з урахуванням постійного зростання тарифів, то вигода очевидна.
практичні поради” width=”600″ height=”300″ />
Морозильна камера
Кращий варіант, якщо вона розташована в нижній частині холодильника.
По-перше, зручніше збирати воду при розморожуванні.
По-друге, знижується навантаження на компресор. Адже він завжди розміщується внизу, і якщо камера зверху, то йому доведеться працювати з більшою потужністю, щоб «доставити» туди холодоагент. А це збільшує енергоспоживання і скорочує ресурс механізму.
Оптимальний обсяг для» середньої ” сім’ї – 90-літрова модель.
Конструктивне виконання
За кількістю камер може бути від 1 до 6.
Однокамерні холодильники відомі ще з минулих часів. Одна дверцята, за якою і загальний відсік, і невелика «морозилка» у верхній частині.
Двокамерні-найбільш популярні моделі з точки зору і вартості, і функціональності.
Особливість багатокамерних холодильників – наявність «зони свіжості». Вона дозволяє створити оптимальні умови для зберігання продуктів категорії “швидкопсувні” без заморозки. Комбінації всіх камер – різні. Але і ціна на такі холодильники – значно вище середньої.
Ну і звичайно, місткість – від 4 до 560 л (у «многокамерников»). Для 4-5 осіб оптимальною є модель на 250 – 300 л.
Все інше – полички, шухлядки, відсіки, колір корпусу і так далі – на розсуд господині. Тут варіантів безліч.
Компресор
Моделі з одним компресором шумлять менше. Але прилад працює одночасно на обидві камери.
З двома — кожен працює для «свого» відсіку. Приміром, розморожуючи морозилку, можна відключити тільки один компресор, а другий продовжує підтримувати необхідну температуру в загальній камері. Зручно, і якщо доводиться часто і надовго відлучатися з дому (відрядження, виїзд на дачу і так далі).
Система розморожування
Потрібно орієнтуватися на те, що зручніше для господині – ручний режим, «автомат» або «автомат». Розморожування в першому випадку-більш часте. Для» автомата ” – приблизно раз в 1,5 – 2 роки. Модель з “напівавтоматикою” – щось середнє між двома першими. Одна камера може розморожуватися автоматично, інша – вручну.
Управління
- Ручний. Звичний регулятор температури.
- Ел/механічний. Перемикання – кнопками.
- Електронний. Наявність дисплея набагато спрощує сенсорне регулювання режимів і дозволяє домогтися абсолютної точності в установці параметрів.
Сервіс
Тут головне зрозуміти, а які з них дійсно необхідні або корисні саме для конкретного користувача? Виробники постійно щось вдосконалюють, тому є сенс відзначити лише найпоширеніші:
- генерація льоду;
- комплектація доп/пристосуваннями (ванночки, лотки тощо);
- вбудовані прилади – годинник, ТВ, є навіть інтернет;
- «супровід» відкривання дверцят (звуком, включенням сигнальної лампочки);
- можливість її перестановки (відкривання вправо або вліво).
Комфорт комфортом, але і про відповідну йому націнку забувати не варто!
Корисна порада
Часто справжнім «проривом» в технології позиціонується така особливість холодильника, як наявність спеціальних, антибактеріальних засобів в пластиці. Про них свідчать різні етикетки на кшталт «Microbes Stop» (хоча є й інші, «Ag+», наприклад). Ось за це нововведення доведеться доплатити, і чимало. Тільки ось, на думку професіоналів, такі добавки «зникнуть» менш ніж через рік. Вони елементарно змиваються при розморожуванні і внутрішнього прибирання приладу. Виходить, що гроші заплачені, а ефект всього на кілька місяців? Та й який він, теж велике питання.
У продажу є моделі вбудовувані. Їх доцільно купувати для кухні маленьких розмірів при замовленні гарнітура. Але ціна на них вище, а місткість – менше.
Обсяг холодильника буває “повним” і» корисним «(в»л”). Останній характеризує здатність приладу вмістити N-е кількість продуктів. Ось на цей параметр і слід орієнтуватися.
Щоб потім не витрачати нерви і час, необхідно уточнити, як і ким здійснюється техпідтримка після закінчення гарантійного терміну? Не всі майстерні візьмуться ремонтувати надто вже «наворочену» модель. А ті, де це роблять, чи мають атестацію виробника, або самі закуповують запчастини через посередників, на ринку? Чи є у них відповідна техдокументація? Терміни виконання заявки? Інакше в процесі експлуатації навіть самий “приємний у всіх відносинах” холодильник може завдати безліч клопоту.