Компост своїми руками – як здійснюється компостування відходів
Компостування відходів – це простий і маловитратний спосіб перетворення органічних матеріалів в суміш для поліпшення якості грунту. Коли є власний ділянку і на ньому досить місця для розміщення компостного двору, чому б не скористатися такою можливістю?
У цій статті розповідається про те, у чому полягають переваги компостування, за рахунок чого відбувається компостування, що з відходів можна і не можна компостувати, як треба здійснювати компостування, як використовувати готовий компост, які проблеми можуть виникнути в процесі компостування і як їх можна вирішити. Також читачеві може бути цікава інформація про те, як працює компостирующий біотуалет, яку можна знайти
Компост – це кондиціонер. З його допомогою можна отримати грунт з поліпшеною структурою і якістю. Компост збільшує концентрацію поживних речовин в ґрунті і допомагає утримувати вологу.
Переробка харчових і садових відходів. Компостування допомагає утилізувати до 30% побутових відходів. Щодня у світі викидається
flickr.com/ szczel/ CC BY 2.0
Матеріали для компостування грубо можна розділити на бурі і зелені. Бурі (вуглецеві) матеріали збагачують компост повітрям і вуглецем, а зелені (азотні) – азотом і водою. Для створення компосту треба чергувати шари бурих і зелених матеріалів.
Таблиця 1 – Матеріали для компостування
Матеріал | Вуглецеві/Азотні | Примітка |
Харчові відходи | Азотні | Додавайте з сухими вуглецевими матеріалами |
Фруктові та овочеві відходи | Азотні | Додавайте з сухими вуглецевими матеріалами |
Скошена трава | Азотні | Додавайте тонким шаром, щоб вона не лежали грудками |
Бур’яни | Азотні | Використовуйте бур’яни без насіння |
Зелене листя живокосту | Азотні | Чудовий «активатор» компосту |
Квіти, живці | Азотні | Подрібнюйте довгі і товсті стебла |
Морські водорості | Азотні | Робіть тонкий шар; це хороший джерело мінералів |
Курячий послід | Азотні | Чудовий «активатор» компосту |
Гній тварин | Азотні | Збагачений мікрофлорою і легкоразлагающимися азотистими і безазотними органічними сполуками |
Кавова гуща | Азотні | Хороша для плодових дерев; залучає дощових черв’яків |
Заварка | Азотні | Можна в пакетиках |
Садові рослини | — | Використовуйте тільки здорові рослини |
Яєчна шкаралупа | Нейтральні | Краще подрібнена |
Листи | Вуглецеві | Подрібнене листя краще переробляються |
Обрізані гілки чагарників | Вуглецеві | Деревні обрізки переробляються повільно |
Сіно і солома | Вуглецеві | Солома краще, сіно (з насінням) дещо гірше |
Хвоя | Вуглецеві | Закислює грунт; використовувати в помірних кількостях |
Деревна зола | Вуглецеві | Використовуйте золу, отриману з чистої деревини, посипайте тонким шаром |
Газети | Вуглецеві | Уникайте глянцевого паперу і кольорових чорнил |
Подрібнена папір | Вуглецеві | Уникайте глянцевого паперу і кольорових чорнил |
Картон | Вуглецеві | Подрібнюйте матеріал, щоб не допустити злежування |
Кукурудзяні качани, стебла | Вуглецеві | Повільно переробляються, краще використовувати в подрібненому вигляді |
Подрібнені тканини | Вуглецеві | З натуральних волокон |
Тирсу | Вуглецеві | Містять велику кількість вуглецю, але їх слід розподіляти дуже тонким шаром і перемішувати, щоб не допустити утворення грудок. Тирсу повинні бути чистими, без машинного масла або інших продуктів нафтохімії |
Тріски/гранули | Вуглецеві | Містять велику кількість вуглецю, але їх слід розподіляти дуже тонким шаром і перемішувати, щоб не допустити утворення грудок. |
Також в компост можна додати садову грунт. Шар грунту допоможе замаскувати будь-які запахи, а мікроорганізми, що знаходяться в ґрунті, прискорять процес компостування.
Ці компоненти додавати в компост не варто!
Хоча компостувати можна багато матеріалів, існують деякі матеріали, які не варто додавати в компост.
Таблиця 2 – Матеріали, які не треба додавати в компост
Матеріал | Примітка |
М’ясо, кістки або рибні відходи | Приваблює мух і гризунів |
Яєчні жовтки | Залучають паразитів |
Масла, жири | Приводять до появи запаху, залучають паразитів |
Багаторічні бур’яни | Можуть поширитися з компостом |
Хворі рослини | |
Фекалії домашніх тварин | Якщо компост буде використовуватись для продовольчих культур |
Бананова шкірка, персикова шкірка і помаранчеві кірки | Можуть містити залишки пестицидів, тому їх краще не додавати |
Листя чорного горіха | Містять речовину юглон, токсичний для багатьох рослин, воно розпадається через 2-4 тижні компостування, але користуватися таким компостом треба дуже обережно |
Отримання компосту
Вибір системи компостування
Компостування відходів можна виробляти в компостній купі, ямі, ящику чи траншеї. В ящику зручніше робити компост, ніж у ямі, і він виглядає більш естетично, ніж купа, при цьому зберігає тепло і вологу. Ящик можна виготовити самому з відходів пиломатеріалів, дерев’яних палет, снігозахисних парканів, дротяної сітки, старих цистерн або бетонних блоків.
Після того як компостна купа зібрана, до роботи приступають компостообразующие організми — бактерії, грибки і комахи. При цьому можна помітити, що температура компосту підвищується, від неї може виходити пар.
Для існування та розмноження в компості живим організмам, які здійснюють переробку органіки, потрібна вода і повітря. Вода дозволяє мікроорганізмам розвиватися і переміщатися по всьому об’єму компосту. Перемішування компосту лопатою або вилами забезпечить доступ повітря. Приблизно через тиждень після засипання матеріалів компост можна перемішувати. При перемішуванні необхідно розбивати грудки і зволожувати купу по мірі необхідності.
Перемішувати і зволожувати компостну купу необхідно до тих пір, поки компост не буде готовий. Процес компостування може бути досить швидким в літні місяці. Компост може перестати нагріватися через кілька тижнів. Якщо компост в купі став темним і розсипчастим, має свіжий запах землі і більше не схожий на початкові матеріали, то він, ймовірно, готовий.
Використання готового компосту
Компост – це не добриво, але в ньому містяться поживні речовини, які сприяють зростанню рослин. Використання компосту знижує необхідність поливів та застосування штучних добрив.
Додавання компосту в грунт. В піщаних грунтах компост діє як губка, зберігаючи воду і поживні речовини для коріння рослин. У глинистих грунтах компост робить грунт більш пористим, створюючи крихітні отвори і проходи, які поліпшують прохідність вологи в грунті.
Для вирівнювання поверхні і поліпшення ландшафту.
Можна використовувати в якості позакореневого підживлення для рослин або мульчі. Мульча покриває грунт навколо рослин, захищаючи її від ерозії, висушування і сонця.
Можна додавати в горшечную суміш для кімнатних рослин.
Проблеми компостування та їх вирішення
Домашнє компостування не дуже складний процес, але зазвичай в процесі отримання компосту стикаються з деякими проблемами.
Купа не нагрівається
Розмір має значення. Компостна купа має бути, принаймні, шириною 2 метри, а висотою 1,2-1,5 метра, при таких розмірах купа зберігає тепло і вологу.
Волога. Проведіть тест на стиск: візьміть жменю матеріалу і стисніть його. Якщо при цьому не виступили крапельки вологи між пальцями, значить купа занадто суха. Перемішайте купу і додайте води.
Азот. Якщо купа нова, то в ній, можливо, не вистачає зелених матеріалів. Спробуйте додати скошену траву або фруктові та овочеві відходи. В крайньому випадку, використовуйте трохи багатого азотом добрива.
Провітрювання. Компостна купа має «дихати». Використовуйте грубі матеріали, такі як деревної тріски, щоб створити повітряні простори в купі і додати вуглець в суміш.
Може бути, компост готовий. Якщо компост перемішували кілька разів і стоїть вже давно, то, ймовірно, він готовий. Просійте компост через сито і використовуйте.
З’явився запах
Запах тухлого яйця. В купі недостатній доступ повітря, оскільки вона надто волога. Перемішайте купу лопатою або вилами, щоб впустити повітря. Щоб збільшити потік повітря, можна додати тріски або який-небудь інший наповнювач.
Запах аміаку. Це говорить про занадто велику кількість зелених матеріалів. Додайте більше вуглецевих матеріалів — сухе листя або солому. Перемішайте ретельно купу і проведіть тест на вміст вологи.
Купа приваблює тварин, що харчуються падлом, і комах-шкідників
Знежирена дієта. Не додавайте харчові відходи з маслами, м’ясом або молочними продуктами; запахи від них можуть залучити тварин, таких як єноти або миші.
Закривайте компост. Перекривайте нові харчові відходи вуглецевими матеріалами і розміщуйте їх в середину купи. Закритий ящик не пустить великих шкідників. Комахи є елементом системи компостування, причому в процесі створення компосту всередині створюється досить тепла для знищення їх яєць і зменшення кількості непотрібних комах.