Без рубрики

Чищення варильних поверхонь

Немає різниці, як використовується плита чи варильна поверхня, за нею треба ретельно доглядати. Як — залежить від матеріалу, з якого зроблена. Можуть бути емальовані, склокерамічні, із загартованого скла, металеві (нержавіюча сталь). До кожного типу свій підхід. Докладніше розповімо в статті. 

Основні правила

Спочатку придбайте необхідні помічники: серветку з мікрофібри, губку, мийні засоби. Звичайними ганчірками не треба користуватися. Вони залишають сліди на поверхні. Металеві щітки та скребки також не підходять, бо дряпають покриття. Для видалення пригорілої їжі не варто застосовувати гострі предмети. Починати прибирання потрібно після охолодження робочої зони, бо є ризик обпектися та зіпсувати пристрій. Винятком є очищення від крапель джему, сиропу, карамелі. У застиглому вигляді важко відмиваються. 

Не рекомендуємо використовувати засоби для видалення плям, що не відповідають різновиду техніки. Не залишайте бруд надовго відмокати. Витріть через декілька хвилин. 

Орієнтуємося на тип поверхні

Емальоване покриття легко очистити від бруду содою з декількома краплинами води. Якщо пляма застаріла, нанесіть розчин та залиште на 15 хвилин. Уникайте агресивної механічної дії, щоб не пошкодити верхній шар. 

З такого матеріалу частіше виробляють газові плити. У них нерідко забиваються форсунки. Коли таке раптом сталося, варто викликати майстра, бо ці варильні поверхні в Києві чи іншому регіоні самому чистити не можна. 

Чуттєві до зовнішнього впливу склокерамічні, із загартованого скла. Томі засоби для їхнього очищення повинні бути геле- та піноподібними, щадними. Знищити вапняковий наліт допоможе слабкий розчин оцту. Не використовуйте абразиви (порошки, соду), жорсткі щітки, бо пошкодження не уникнути. Після завершення витріть поверхню замшевою чи оксамитовою ганчіркою для дзеркального блиску. 

Вироби з металу менш примхливі. Можна застосовувати рідкі засоби для посуду та серветку. Для застарілих плям — спеціальні пасти. Рештки ретельно видаліть, щоб не залишилося сліду. Потім протріть ганчіркою, змоченою в олії. 

Вас зацікавить:  Як виготовити сонячний колектор своїми руками

Етапи миття 

Щоб витрачати мінімум часу на очищення треба прибирати залишки їжі відразу після приготування. Дочекайтесь, поки охолоне плита, і приступайте до роботи. Керуйтесь простими рекомендаціями:

  1. Вологою губкою зніміть рештки продуктів.
  2. Нанесіть гель чи спрей для чистки. Попередньо ознайомтеся з інструкцією. Дотримуйтесь прописаного дозування та часу взаємодії. 
  3. Пригорілі плями видаліть спеціальним скребком, що не пошкоджує делікатне покриття. 
  4. Зберіть залишки вологою серветкою.
  5. Протріть насухо. 

Продовжити строк служби та зберегти привабливий вигляд варильної поверхні допоможе використання відповідного посуду. Він має збігатися з розмірами конфорок. Тоді бруд менше потраплятиме на них, і прибирати стане легше. 

 

Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *