Чому і як треба робити компостний чай?
Компостний чай – це прекрасний відкриття для садівників, яке є ідеальним натуральним засобом для поліпшення росту квітів, овочів, кімнатних рослин і т. д. В Україні він поки ще маловідомий, але ті, хто користуються компостным чаєм, спостерігають підвищення якості овочів, квітів та листя. Ця багата поживними речовинами рідина виходить дуже просто – завдяки вымачиванию дозрілого компосту у воді. Однак його величезна цінність, оскільки він діє як дуже м’яке рідке органічне добриво, в якому містяться корисні організми і мінерали, і може додаватися в будь-який час року.
Насипте у відро компост. Налийте у відро води, але не заповнюйте всю ємність. Перемішайте. Протягом наступних 5-7 днів щодня перемішуйте палицею по кілька разів. Через 5-7 днів процідіть чай через тканину для фільтрації.
Рекомендації по приготуванню компостного чаю
- Використовуйте тільки готовий компост. Занадто старий компост може містити недостатньо поживних речовин. Чай з компосту і з гною – це не одне і те ж! Чай з гною може готуватися таким же чином, але зазвичай він не рекомендується для позакореневого підживлення. Живильні речовини в ньому не так добре збалансовані, як компостном чаї.
- При використанні високоякісного компосту чай можна отримати за годину або можна готувати суперконцентрат протягом тижня. Золота середина – це приготування чаю протягом 24-48 годин. Готовий чай повинен приємно пахнути землею. Якщо він пахне погано, їм не можна поливати рослини.
5 причин для приготування компостного чаю
1. Збільшує швидкість росту рослин
Поживні речовини та мінерали з компостного чаю дуже добре поглинаються рослинами через листя або грунт. Завдяки цьому листя стають зеленими, квіти більш яскравими і збільшується розмір овочів і кількість врожаю.
2. Забезпечує захист рослин та грунту, наповнюючи їх корисними мікроорганізмами
При використанні в якості позакореневого підживлення рослина покривається корисними мікроорганізмами, при цьому не залишається місця для патогенів, що спричиняють хвороби рослин. Рослина практично не буде страждати від хвороб, цвілі або грибка. Живі мікроорганізми підвищують «імунну систему» грунт і рослин. Зростання корисних бактерій у грунті призводить до підвищення стресостійкості рослин.
3. Зменшує токсичність пестицидів
Корисні мікроорганізми, якими збагачується земля, здатні зменшувати токсичність пестицидів та інших хімічних речовин.
4. Зменшується необхідність використання хімічних речовин
Можливо, найбільшою перевагою використання компостного чаю є те, що практично зникає необхідність використання хімічних речовин, які шкідливі для комах, диких тварин, рослин, ґрунту і людей. Він замінює добрива на хімічній основі, пестициди і фунгіциди. Таким чином, компостний чай економить кошти. Крім того, правильно приготований чай ніколи не спалить листя або коріння рослини.
5. Природна переробка відходів
Саме по собі компостування – це природний спосіб переробки відходів. Використання компостного чаю, по суті, є використання переробленого матеріалу. Це створює стійку систему взаємодії людини з навколишнім середовищем.
Як застосовується компостний чай
Коренева підгодівля
Можна використовувати без фільтрації, чай з усім вмістом можна вилити безпосередньо в область грунту навколо рослин. Чай буде просочуватися униз в кореневу систему. На коневую підживлення не впливає дощова погода.
Позакореневе підживлення
Процідіть чай через тканину для фільтрації (наприклад, марлю або мішковину). Розведіть одну частину чаю десятьма частинами води без хлору (дощовий, колодязної, відстояною). Колір отриманої рідини повинен бути як у слабкого чаю. Додайте 1/8 чайної ложки рослинного масла на 4 л рідини, щоб вона краще трималася на листках. Суміш заливають у пляшки і розпилюють на рослини. Після дощу чай треба наносити повторно. Мікроорганізми у розчині дуже крихкі, тому їх не треба розпорошувати під тиском і через дрібне розбризкування.
Екстракт (фільтрат) і компостний чай
Фільтрат насправді є побічним продуктом компостування або вермікомпостірованія. Це рідина утворюється в нижній частині більшості компостних ємностей, і її зазвичай не видно. Рідина містить бактерії, черв’яків і інші організми, які живуть в нижній частині компостної купи і в грунті.
Ці дві рідини відрізняються за своїми властивостями. Компостний чай має термін придатності 3-4 години, в той час як деякі експерти стверджують, що фільтрат придатний до двох тижнів. Чай має такий короткий термін придатності, оскільки під час приготування вода постійно збагачується киснем, коли аерація припиняється, в ній виявляється величезна кількість живих організмів, для існування яких вже стає недостатньо кисню. Коли чай починає неприємно пахнути, це означає, що в ньому почалися анаеробні процеси.
Деякі дослідження показують, що екстракт так само гарний для рослин, як і компостний чай з точки зору здатності покращувати ріст рослин і родючість грунту. В ньому знаходиться більшу різноманітність мікроорганізмів ніж в чаї, оскільки при штучній аерації розмножується цілком певний спектр мікроорганізмів. Однак екстракт не використовується для позакореневого підживлення рослин. В екстракті мікроорганізми містяться в меншій концентрації, вони набагато менш активні, багато перебувають у стані спокою і тому вони набагато менше здатні прилипати до рослині, тому екстракт більше підходить для кореневої підгодівлі