Фундамент під піч своїми руками
Фундамент під піч влаштовується окремо від основного фундаменту. У деяких випадках можливе поєднання, якщо вага кам’янки не перевищує 750 кг, Але такі конструктивні рішення не сприяють схоронності підстави з–за великих перепадів температури при експлуатації печі. Так само при виборі фундаменту, необхідно врахувати повну масу всієї конструкції, щоб в подальшому не з’явилася деформації і тріщини в кладці.
Вага печі розраховується наступним чином: об’єм печі (включаючи порожнечі) множиться на середній вага кубічного метра кладки, рівний приблизно 1350 кг
Види фундаментів під печі
Фундамент під піч влаштовують за тією ж технологією, що і звичайні підстави, для цих цілей використовують бетон, обпалений цегла або камінь.
Цегляний фундамент
У виритий котлован під піч засипають підошву з щебеню, ретельно вирівнюють, трамбують і заливають рідким цементним розчином. Після висихання підошви на неї кладеться цегляна або кам’яна кладка з урахуванням перев’язки швів. Верхня частина цегляного фундаменту повністю цементується і ретельно вирівнюється під горизонтальну поверхню. Далі прокладається два шари гідроізоляції з руберойду.
Підстава для печі бажано зводити на відстані 50 см від основного фундаменту будови, а проміжок між фундаментами рекомендується засипати великим пісковиком або керамзитом, щоб температура від розігріву печі не передавалася на головне підставу. Площа підошви під піч повинна бути більше зовнішніх габаритів печі на 5 см з кожної сторони. Проміжок між підлогою і фундаментом кам’янки прокидається піском і прокладається азбестом.
Стовпчастий фундамент
Також для печей застосовують стовпчастий фундамент. При цьому зводяться 4 стовпа по периметру майбутньої печі, і на них споруджується рама із сталевих профілів або армована залізобетонна плита. Це і буде підставою для печі. Обов’язково необхідно залишити зазор між основою і грунтом для опади.
Бутобетонний фундамент
При закладці бутобетонного фундаменту під піч викопується котлован, на дно якого укладається шар щебеню висотою 10-15 см і добре трамбується. По периметру котловану збирається дерев’яна опалубка. Внутрішня частина опалубки гидроизолируется руберойдом або бітумом. В опалубку горизонтальним шаром викладаються камені діаметром до 15 см, а порожнини між ними засипають щебенем. Після весь шар заливається цементно-піщаним розчином у пропорціях 1:3.
При необхідності нарощується кілька таких шарів з добовим перервою між кожним. Такий фундамент не доводиться до остаточного рівня приблизно на 5-7см для подальшого його вирівнювання цементною стяжкою. Після остаточного вирівнювання і повного висихання, фундамент покривається гідроізоляційним матеріалом і готовий до подальшої цегляній кладці.
Фундаментна плита
Для економії витрат матеріалів і часу робіт, в якості фундаменту під піч, часто застосовують мелкозаглубленние залізобетонні плити. Зазвичай використовують плити завтовшки 12-15см, які армовані в нижньому шарі.
Недоліком такого способу є те, що при сильно-рухомому грунті, залізобетонна плита може нерівномірно просісти. Щоб убезпечити себе від таких випадків, фахівці рекомендують застосовувати установку бетонних паль під основу плити.
Для цього ручним буром в грунті буряться циліндричні отвори діаметром 0,2 м і глибиною 1 м. На дно отворів засипається шар щебеню висотою 10-15 см і добре трамбується. З руберойду скручуються циліндричні трубки вставляються в отвори. Руберойд в цьому випадку відіграє роль опалубки. У трубки заливається бетонний розчин до рівня нижньої частини підстави плити. Після встановлення плити, вона обов’язково прокладається подвійним шаром руберойду для захисту від попадання вологи у цегельну кладку печі.