Без рубрики

Мангал з цегли: конструктивні особливості та нюанси складання

Мангал з цегли являє собою жаровню, в якій можна виготовляти шашлик, запікати овочі і м’ясо-гриль безпосередньо на присадибній території. Він є родзинкою заміського будинку, гармонійно вписується в будь-який ландшафт. Для облаштування знадобиться приблизно 1 мДва територія. Слід пам’ятати: цегляний мангал-стаціонарна споруда, його неможливо перенести і розібрати на зберігання в зимовий період. До його виготовлення потрібно підійти відповідально.

Мангал из кирпича: конструктивные особенности и нюансы сборки

Мангал з цегли являє собою жаровню, в якій можна виготовляти шашлик, запікати овочі і м’ясо-гриль безпосередньо на присадибній території

Типи конструкцій мангала

Мангал з використанням цегляної кладки виготовляють на основі фундаменту. Підстава необхідно для формування міцної конструкції. Воно не дозволяє просісти стінок. Для такої грубки підійде фундамент будь-якого типу. Для відводу диму споруджують димохід. Біля шашличної можна організувати зону для відпочинку. Димар успішно відведе гази з майданчика незалежно від напрямку вітру.

Другий тип конструкції – без фундаменту. Це полегшена версія без димової труби в стилі барбекю. Вона виготовляється без застосування розчину. Така модель при необхідності легко розбирається. Встановлюють шашличну на віддаленій відстані від місця відпочинку, щоб дим від приготування їжі не заважав гостям. Параметри мангала підбираються на власний розсуд, при цьому споруда повинна бути стійкою і зручною для приготування страв.

Порядок спорудження шашличниці без фундаменту

Майданчик під шашличницю без фундаменту повинна бути рівною. Щоб готові цегляні стіни не зруйнувалася, цю ділянку необхідно забетонувати на глибину 3-8 див. Модель без розчину споруджують на чотирьох ніжках з червоного або жароміцного каменю. Для цього цеглинки укладають попарно один на одного, встановлюючи верхній ряд поперек попереднього. Висота ніжок повинна бути комфортною для готування.

Мангал из кирпича: конструктивные особенности и нюансы сборки

Майданчик під шашличницю без фундаменту повинна бути рівною

Важливо! Якщо поверхня, на яку буде встановлений мангал досить жорстка і не підлягає просіданні, бетонування можна не виконувати.

На ніжки кладуть жароміцне перекриття. Підійде плита з бетону або минерита. Розмір її підбирають по довжині так, щоб можна було спорудити стіл для підручних потреб. Метал брати не рекомендується. У процесі готування він перегрівається і провокує опіки при випадковому торканні до столика, а предмети на ньому можуть від жару зіпсуватися.

В процесі викладання ніші барбекю дно вистилають пустотілою червоною цеглою, далі формують стінки. Будівельний матеріал на стінках кладуть за допомогою методу перев’язки, щоб надати міцність кладці. Розмір зони горіння повинен відповідати розміру підстави з дотриманням пропорцій для стійкості. Поверх можна ставити ґрати для застосування грубки в якості барбекю або встановлювати шампура, як в класичному мангалі.

Важливо! У конструкції жаровні рекомендується передбачити невеликі віддушини в стінках для припливу повітря.

Мангал из кирпича: конструктивные особенности и нюансы сборки

В процесі викладання ніші барбекю дно вистилають пустотілою червоною цеглою, далі формують стінки

Фундамент для мангала

Проста модель на фундаменті являє собою конструкцію П-подібної форми. Для викладки стінок можна придбати шамотну або керамічну цеглу. Основа повинна бути на 10-15 см ширше параметрів стінок. Верхній шар ґрунту знімається на глибину до 15 див. Майданчик ретельно трамбують, потім укладають щебінь товщиною 7-10 см і знову трамбують. Плитковий аналог споруджують товщиною близько 10 см.

При облаштуванні стрічкового фундаменту рекомендується виконати армування в дві лінії прутом діаметром приблизно 1 см, формуючи клітинну структуру. Зв’язку прутів виконують дротом або зварним з’єднанням. Збивають опалубку і заливають бетонний розчин на висоту 20-30 см Для заливки досить бетону марки М300. Залитої основі дають вистоятися не менше тижня. За цей період вона досить затвердіє і буде придатна для подальшої кладки. Після знімання опалубки на підсохлий бетон кладуть гідроізоляцію з руберойду за допомогою бітумної мастики.

Конструктивні особливості мангала

Класична піч для шашликів передбачає облаштування жаровні і столика поруч з нею. Існує безліч модифікацій шашличних з різною кількістю секцій. Параметри конструкції підбирають на власний розсуд, але з дотриманням пропорцій. Стандартні розміри грубки складають:

  • висота печі – 1 м;
  • ширина поверхні з жаровником і столиком – 1,8 м;
  • глибина – 0,9 м.

Мангал из кирпича: конструктивные особенности и нюансы сборки

Класична піч для шашликів передбачає облаштування жаровні і столика поруч з нею

Перші п’ять цегляних ліній застосовують для спорудження опори. Отриману нішу можна пристосувати для зберігання дров або побутових дрібниць. Далі укладається робоча горизонтальна поверхня, частина з якої використовується для установки жаровні, частина – під реалізацію столика. Піч для шашлику передбачає формування двох ярусів виступів з цегли для можливості установки шампурів або решітки. Для цього при викладенні жаровника в другому і в четвертому ряду цеглинки встановлюють поперек кладки виступами всередину печі.

Технологія цегляної кладки

Цеглу в нижній частині печі закріплюють цементно-вапняним розчином товщиною 5-8 мм методом перев’язки зі зміщенням в половину цеглинки. При необхідності використовують половинки, нарізані болгаркою. Паралельно споруда перевіряють на дотримання геометрії і горизонтальність за допомогою рівня. Для контролю ширини швів і висоти кожної лінії можна використовувати натягнуту мотузку або будівельний схил.

З шостої смуги кладки стіни прогріваються, тому для зв’язки будівельного матеріалу використовують глиняно-піщаний розчин. Він більш стійкий до високих температур. Пропорція компонентів розчину підбирається з урахуванням особливостей глини і повинна нагадувати густу сметану. З сьомої лінії викладають робочий простір для гарячої зони і поверхню столика. Традиційно жаровнік розташовують зліва, а столик — справа. Далі споруджують тільки саму ємність для смаження квадратної або прямокутної форми цеглинками в п’ять-шість ліній.

Готової печі потрібно дати просохнути не менше 5 днів, потім можна поступово запускати її в холостому режимі. Беруть невелику кількість колотих прутів. Не слід розпалювати інтенсивний вогонь, стінки потрібно прогрівати поступово. Мангал в щадному режимі використовую перші два-три дні в залежності від погоди. У сиру погоду час просушування збільшують. Якщо шашличниця потрапила під дощ, просушку виконують поступово таким же способом. На період злив піч рекомендується вкривати плівкою.

Мангал из кирпича: конструктивные особенности и нюансы сборки

Мангал в альтанці

Для спорудження шашличних в альтанці не підходять відкриті конструкції. Весь дим від процесу смаження потрапить в альтанку. Для відводу димових газів мангал оснащують димоходом. Конструкція жаровника відрізняється. Висота всієї печі до початку труби димовідводу становить близько 2,2 м. Умовно споруду можна розділити на дві частини: холодний пояс і зону горіння. Для обкладинки зони горіння використовують тільки шамотна цегла або червоний повнотіла і глиняно-піщаний розчин. Для холодної зони підійде стандартний цементно-піщаний розчин.

Важливо! При спорудженні зони нагріву стіни жаровні виготовляють суцільними, без віддушин.

Холодний пояс включає перші 11 смуг цегляної кладки, з них перші п’ять рядів йдуть для формування дровника, Інші-для створення двох ніш для побутових потреб. Перший ряд каменю розташовується на одному рівні з підлогою альтанки. Виганяють задню частину і дві бічні стінки нижньої ніші для дров висотою в п’ять рядів. Якщо основа розташована глибше потрібного рівня, підігнати її за розміром можна теж цегляною кладкою.

З шостої лінії приступають до формування двох верхніх ніш для побутових потреб. Для цього на п’ятий ряд укладають 2 металевих листа потрібного розміру товщиною 3-4 мм один на одного. Вони послужать опорою для двох верхніх камер. Дно верхньої камери вистилають в два ряди каменем так, щоб шви кожної смуги не перетиналися. Для підгонки підбирають цеглинки різної довжини.

Мангал из кирпича: конструктивные особенности и нюансы сборки

Для спорудження шашличних в альтанці не підходять відкриті конструкції.

Усередині вірніше камери можна спорудити перестінок для створення двох суміжних Ніш по висоті включаючи десяту лінію. Далі знову кладуть два цегляних ряди поверх металу, які послужать основою підлоги жаровні. Їх укладають таким же способом, як і попереднє перекриття, але при цьому передбачають виступ в передній частині розміром в половину довжини цегли в кожному ряді. Для краси камінь нижньої частини на виступі можна зарізати під кутом, сформувавши елегантну кромку.

Зона нагріву виготовляється меншій площі. Внутрішній простір рекомендується викласти шамотом для створення стійкості внутрішнього простору до температурі. Червоний і шамотний камень мають різні параметри, тому шви всередині камери з зовнішньою стіною збігатися не будуть. Обкладинку внутрішнього простору продовжують до 21-го ряду, далі необхідна споруда труби для димовідводу.

Особливості димовідводу в мангалі

Після укладання 21 лінії встановлюють сталевий куточок товщиною 3 мм, потім останній ряд облицювання шамотом. На куточок буде змонтований канал для димових газів. У 22 і 23 лінії внутрішньо простір над куточком збільшують на половину цегли, формуючи виступ. Далі внутрішню частину зони горіння поступово звужують і в 30-му ряду формують цегляну трубу. Труба повинна підніматися над дахом альтанки на висоті не менше 0,5 м.

Важливо! Якщо дах альтанки має багатогранну поверхню, довжину труби розраховують від найвищої точки конструктивних елементів.

615px”>

Внутрішній простір рекомендується викласти шамотом для створення стійкості внутрішнього простору до температурі.

Печі потрібно дати просохнути природним способом протягом тижня, потім кілька днів просушувати топкою в щадному режимі. Для цього заготовляють тільки колоті дрова в малій кількості. При первинному запуску досить розпалювання одного Поліна. Кожен день кількість дров збільшують, поступово виводячи режим топки на максимальний. Такий мангал з димоходом можна споруджувати і на відкритій місцевості, оснастивши жаровню козирком.

Мангал з цегли побудувати самому

Мангал з цегли 40 фото идей:

Поділитися з друзями

Залиш коментар або задай питання

Ваш адрес email не будет опубликован.

Adblock
detector